Svet
8 ogledov

Švica omejuje priseljevanje tudi iz Slovenije

Švicarska zastava Shutterstock
Švica je danes sprejela odločitev, da znova uvede omejitve za priseljevanje iz osmih novih članic Unije, med katerimi je tudi Slovenija.

Švica je 1. maja lani odpravila omejitve za priseljevanje iz osmerice članic Unije, s 1. majem letos pa bo število dovoljenj za bivanje znova omejila, in sicer na dva tisoč letno. Odločitev so v Bruslju že kritizirali.

Vlada v Bernu je ob sprejemu odločitve pojasnila, da je po odpravi omejitev maja lana število izdanih dovoljenj za bivanje poraslo na šest tisoč, medtem ko so jih pred tem, glede na triletno povprečje, izdali 2.075 letno.

Omejitve poleg Slovenije zadevajo tudi Estonijo, Madžarsko, Latvijo, Litvo, Poljsko, Slovaško in Češko. Švica, ki ni članica Unije, je pa članica schengenskega prostora, je sicer lani omejitve za te države odpravila skupaj s članicama Avstrijo in Nemčijo.

"Gospodarstvo ne upravičuje"

Na odločitev Berna so se danes že ostro odzvali v Bruslju. Visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Catherine Ashton je poudarila, da dogovor povezave s Švico tej državi omogoča omejitve dostopa priseljencev iz vse EU, ne pa iz določenih držav.

Po njenem mnenju tega ukrepa gospodarsko ne upravičujejo niti razmere na trgu dela niti število državljanov EU, ki želijo pridobiti dovoljenje za bivanje v Švici.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz pa je odločitev Švice obžaloval in poudaril, da je v nasprotju s tem, na kar je država pristala. Švicarsko gospodarstvo ima koristi od državljanov EU, je med drugim poudaril Schulz.

Komentarjev 1
  • bojovi 13:02 19.april 2012.

    Švica obljubljena dežela! Ja seveda da omejuje tudi Slovence, kaj je novinar si mislil da so Slovenci nekaj ekstra posebnega ali kaj, ko si napisal tako neumen naslov?