Svet
17 ogledov

Švica pripravlja vojsko

Španija protest Reuters
V Švici potekajo vojaške vaje za pripravljenost na morebitne izgrede zaradi finančne krize v evro območju.

„Zaradi posledic finančne krize je vedno več možnosti, da izbruhnejo protesti in nasilje,“ je povedal predstavnik švicarskega obrambnega ministrstva. „V primerih, ko policija zaprosi za dodatno pomoč, mora biti vojska pripravljena,“ dodaja.

Kot poroča portal euobserver, se zadnjih nekaj mesecev vojska pospešeno uri. Poveljniki pregledujejo mesta in ugotavljajo možnosti za varovanje ljudi in premoženja v primeru notranjega nemira. Kot poročajo tamkajšnji mediji, ne izključujejo niti možnosti vdora beguncev iz Grčije, Španije, Francije, Italije in Portugalske. Razmišljali naj bi celo o vpoklicu 1600 vojakov, ki bi varovali letališča, industrijske obrate in mednarodne sedeže v Ženevi. Priprave naj bi bile odgovor na nasilje in proteste, ki so jih v zadnjih tednih v Grčiji, Španiji in na Portugalskem povzročili varčevalni ukrepi.

Medtem poteka spletna kampanja proti oboroževanju Švice, kjer imajo obvezno služenje vojaškega roka, ljudje pa lahko orožje hranijo doma. Nasprotniki zatrjujejo, da je vojska v veliki eksistenčni krizi in da zato išče nove razloge za obstoj. „Čas je, da vojaškim poveljnikom pokažemo rdeč karton in odpravimo služenje vojaškega roka,“ pravijo.

 

Komentarjev 2
  • sprehajalec 21:31 16.oktober 2012.

    Mislim, da je tole ena originalnejših razlag. + zate.

  • mirko 20:30 16.oktober 2012.

    Švicarji so dojeli, da lahko države v krizi , denar, ki so ga jim prinesli lopovi skrit v njihove banke zahtevajo nazaj. Švica je ena od držav, kjer se opere največ denarja, oni sami pa na ta račun lepo živijo.