Svet
17 ogledov

Švicarji bodo vendarle sprejeli Hrvate

potovanje, pot, par, kovček Shutterstock
Švica je danes sporočila, da bo hrvaškim državljanom vendarle omogočila dostop do svojega trga dela.

Bern se je po referendumu o omejevanju priseljevanja državljanov EU februarja najprej odločil, da Hrvatom dostop omeji, in s tem razjezil Bruselj. Danes pa je švicarska vlada v izjavi zapisala, da bo "hrvaške državljane obravnavala na enak način, kot obravnava državljane preostalih držav članic EU", odločitev pa bo začela veljati 1. julija.

Bern ob tem poudarja, da bo odločitev veljala do splošne rešitve glede svobodnega gibanja ljudi med Švico in EU oziroma najkasneje do 9. februarja 2017.

Odločitev in odgovor

Švica in Hrvaška bi morali podpisati bilateralni sporazum o širitvi svobodnega dostopa do švicarskega trga dela, a je Bern po februarskem referendumu o omejevanju priseljevanja državljanov EU od podpisa odstopil. Bruselj je v odgovor suspendiral pogajanja s Švico o sodelovanju v več milijard evrov vrednem raziskovalnem programu Obzorje 2020 in programu izmenjave študentov Erasmus+.

Kot je danes na novinarski konferenci v Bruslju dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Pia Ahrenkilde, so veleposlaniki držav članic odprli pot za nadaljevanje pogajanj o dostopu švicarskih državljanov na evropski trg dela.

Tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton Maja Kocijančič pa je na drugi strani opozorila, da odločitev švicarske vlade ni zadostna za obnovitev pogajanj o sodelovanju Švice v omenjenem raziskovalnem programu in programu izmenjave študentov. Potreben je podpis.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.