Svet
35 ogledov

Švicarji obsojenih tujcev ne bodo avtomatsko izganjali

Švica EPA
Švicarski volivci so na današnjem referendumu z veliko večino zavrnili predlog avtomatičnega izgona iz države tistih tujcev, ki so storili kaznivo dejanje. Proti izgonu tujcev naj bi glasovalo 59 odstotkov volivcev, za pa 41 odstotkov.

Za referendumsko pobudo stoji desničarska Švicarska ljudska stranka (SVP), ki zahteva izgon "črnih ovc", brez možnosti, da bi lahko sodniki v posamičnih primerih odločili drugače.

Tujci, ki bi zagrešili kaznivo dejanje, bi, kot so si zamislili v SVP, ne glede na višino zagrožene kazni takoj izgubili pravico do bivanja v Švici. Izgon so v SVP predvideli za težka kazniva dejanja, kot so umor, trgovina z mamili in spolni napadi, a tudi za precej milejše prestopke, kot je zloraba socialnih prejemkov. Prav tako bi izgnali večkratne storilce lažjih kaznivih dejanj.

Pravila bi veljala za vse tujce

Švica | Avtor: EPA EPA
Nova pravila bi se nanašala na vse tujce, ne glede na to kako dolgo že živijo v Švici. Prav tako bi veljala za v Švici rojene in odrasle potomce priseljencev, ki nimajo švicarskega državljanstva.

Po poročanju švicarskih medijev je 59 odstotkov volivcev zavrnilo ta predlog desničarske Švicarske ljudske stranke (SVP), medtem ko je 41 odstotkov volivcev podprlo zakonsko pobudo.

Izganjali bi tudi svoje državljane

Kar četrtina od osmih milijonov Švicarjev je sicer rojena v tujini, a ima stalno in legalno prebivališče v Švici. Pot do švicarskega državljanstva medtem ostaja dolga in zahtevna, zlasti za tujce iz Evropske unije pa ni nič nenavadno, da tudi tretja generacija prišlekov še vedno nima švicarskega državljanstva. In ravno na to so opozarjale vse druge stranke: da bi tuje državljane, čeprav so vse življenje preživeli v Švici, morali izgnati iz države zaradi manjših prestopkov, kot so kaljenje javnega reda, prometnih prekrškov ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • s.i.k. 16:50 02.marec 2016.

    meni je pa misel na izgon vseh, domačih in tujih, večjih" lopovov kar všeč. saj je še avstralija postala bela" ravno zaradi takih. ( žal na celi Zemlji ni več dovolj velikega praznega otočka..

  • dragec 17:41 01.marec 2016.

    Mi jih tudi ne bomo izgnali,mi jih bomo včlanili v SDS

  • asmas 12:25 29.februar 2016.

    itak je zavajanje.Samo spomni se referenduma (pred leti) ,ko smo odločali o biomedicinski pomoči oplojevanja žensk.Itak vsi proti,ker so naši levičarji to predstavili kot da se s tem zakonom dovoljuje oplojujevanje "lezbijk".Če bi lepo napisali da se s tem pomaga ...prikaži veča neplodnim parom bi bilo vse vredu.švicarji se učijo od našega Palčka,hoteli so zakon da bi izgnali tiste,ki ne trobijo v njihov rog