Svet
11 ogledov

Švicarji ohranjajo zakon o orožju

Švicarjem ni treba skrbeti, da bi ostali brez orožja. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Švica glede na začasne izide glasovanja ohranja dosedanjo ohlapno politiko nošenja orožja.

Da bi bil predlog na referendumu sprejet, bi ga morala potrditi večina volivcev in tudi večina kantonov, kar pa se očitno ni zgodilo. V najmanj 14 od skupno 26 švicarskih kantonov so volivci predlagano zaostritev zakonodaje zavrnili.

Cerkev in sindikati za strožje zakone
Zagovorniki strožjega zakona o orožju – ti so zelo raznovrstni, od Cerkve in aktivistov za pravice žensk pa do sindikatov in drugih organizacij, ki so blizu politični levici – so prepričani, da bi nov zakon pomagal zmanjšati število kaznivih dejanj in tudi število samomorov.

Med drugim so zahtevali registracijo orožja, uvedbo dokazila o potrebi po orožju in sposobnosti posedovanja orožja, nadalje prepoved posebej nevarnega orožja ter – kar je bila še posebej sporna točka – prepoved hranjenja vojaškega orožja na domu.

Zakon eden najbolj liberalnih
Nasprotniki pobude, med katerimi je bila tudi sedanja vlada, so po drugi strani menili, da bi nova zakonodaja ogrozila švicarsko tradicijo in Švicarjem vzela določene pravice in svoboščine. Zavrnili so tudi trditve, da so samomori povezani z ohlapno zakonodajo o orožju.

Švica ima enega najliberalnejših zakonov o orožju na svetu. Po nekaterih ocenah okoli osem milijonov Švicarjev hrani doma od 1,2 milijona pa do preko dveh milijonov kosov strelnega orožja različnih vrst.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.