Svet
4 ogledov

Švicarji za avtomatičen izgon tujcev

"Ivan S., posiljevalec in kmalu Švicar? Ne!," piše na plakatu zagovornikov izgon Žurnal24 main
V Švici tujcem poslej ne bo dobro zagrešiti kaznivega dejanja. Čakal jih bo avtomatičen izgon. To so očitno danes sklenili volivci na referendumu.

Uradni podatki kažejo, da je za predlog nacionalistične Ljudske stranke glasovalo 52,9 odstotkov ljudi. Izgon bo v skladu s predlagano zakonodajo veljal za vse tuje državljane, ki bodo v Švici storili nasilna dejanja, kot so umor ali posilstvo, pa tudi v primeru zlorabe socialne pomoči ali pri deliktih v povezavi z drogami.

Nasprotni predlog na referendumu, po katerem bi o izgonu odločal sodnik, so volivci zavrnili, kažejo prve projekcije.

Uspeh za nacionalistično stranko, ki je predlagala že sporni lanski referendum o prepovedi graditve minaretov, je po mnenju poznavalcev nov korak Švice v družbo, ki je do tujcev zelo sovražno nastrojena. V švicarskih zaporih je sicer kar 70 odstotkov zaprtih tujcev.

Bogataši so si oddahnili
Švicarji pa ostajajo še naprej veliki zagovorniki svojega bogastva, saj je bil na današnjem referendumu z 58 odstotki zavrnjen predlog socialdemokratske stranke, ki je predlagala uvedbo enotnega 22-odstotnega davka na visoko premoženje in prejemke nad okoli 190.000 evri. Določanje davkov je namreč v domeni posameznih kantonov, ki z olajšavami bogataše marsikje vabijo, naj se naselijo pri njih, kar pa je bil zaradi skoka cen nepremičnin dvorezen meč za domačine, saj so se bili prisiljeni odseliti.

Številna švicarska znana podjetja so sicer zagrozila, da bodo v primeru potrjenega referenduma sedež prenesla v tujino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.