Svet
24 ogledov

Svoboda medijev: napredovali za eno mesto

Več pozornosti so deležne novice, ki niso v nasprotju z našim ideološkim preprič Žurnal24 main
Slovenija je lani v primerjavi z letom 2010 pri svobodi medijev napredovala za eno mesto, kaže letošnje poročilo o svobodi medijev po svetu, ki ga je izdala ameriška organizacija Freedom House. Slovenija je v skupini svobodnih držav.

V lanskem poročilu je bila Slovenija uvrščena na 48. mesto, v letošnjem pa na 47. mesto. Lani in letos pa smo dobili enako število točk, in sicer 25. Slovenija se je med 197 državami, ki so bile vključene v raziskavo, uvrstila med tako imenovane svobodne države. Poleg Slovenije je bilo takšnih držav še 65 in v njih živi 14,5 odstotka vsega svetovnega prebivalstva.

Med delno svobodne države je bilo uvrščenih 72 držav, med katerimi so tudi sosednja Hrvaška (s 85. mesta je napredovala na 83. mesto) in druge države nekdanje Jugoslavije (Srbija je na 77., Črna gora na 76., BiH na 95. in Makedonija na 115. mestu). Skupno tako v državah z delno svobodo na področju medijev živi 45 odstotkov svetovnega prebivalstva.

Nesvobodnih držav na področju medijev pa je bilo lani 59 (40,5 odstotka svetovega prebivalstva). Na zadnjih desetih mestih so se tako med drugim znašli Kitajska (187. mesto), Kuba (190. mesto), Iran (192. mesto), Belorusija (193. mesto) in Severna Koreja (uvrščena na zadnjo 197. mesto).

Organizacija sicer ugotavlja, da so mediji po svetu lani pridobivali več svobode v arabskih državah: Egiptu, Libiji in Tuniziji, kjer so pod pritistki množič padli avtoritarni režimi. Še vedno pa velja, da so med najbolj svobodnimi državami Finska, Norveška in Švedska (vse na prvem mestu) ter druge zahodnoevropske države (ZDA so se znašle na 22. mestu, Nemčija na 16. mestu in Francija na 43. mestu).

Komentarjev 3
  • Veteran 21:12 02.maj 2012.

    V Sloveniji manipulira še vedno z mediji najbol tako imenovana levica. Svobodna država oz. medij, to so pravljice za otroke. Tako kot sem že povedal še vedno obvladujejo medije komunistični prištaši in dokler je tako bo slabo.

  • gina 10:30 02.maj 2012.

    Kdaj bodo naredili svetovno raziskavo o rdečih medijih na prebivalca! Končno bomo enkrat prvi! Na svetu!

  • nostradamus 08:57 02.maj 2012.

    svoboda medijev v sloveniji je utopija politicne strukture v nasi ljubi sloveniji manipulirajo z mediji po potrebi in sejejo razdor med drzavljane