Svet
1 ogledov

Svoboden atentator črnega princa

Thomasa Hagana so prijeli le nekaj trenutkov po uboju Malcolma X. (Foto: null) Žurnal24 main
V torek so po 45 letih iz zapora izpustili edinega moškega, ki je priznal, da je leta 1965 streljal na Malcolma X, velikega borca za pravice temnopoltih.

Thomasa Hagana, zadnjega, ki je zaradi krvavega umora še prestajal zaporno kazen, so v torek izpustili iz zapora na newyorškem Manhattnu. Atentator je bil sicer že od marca leta 1992 deležen olajševalnega programa, ki mu je dovoljeval bivanje z družino, v zaporu pa se je moral zglasiti le dvakrat na teden.

69-letni Hagan je bil eden izmed treh, ki so 21. februarja leta 1965 streljali na Malcolma X. Do incidenta je prišlo v trenutku, ko je srčni borec za pravice temnopoltih začel svoj govor v Harlemu. Hagan je od samega začetka zatrjeval, da sostorilca nista sodelovala pri načrtovanju atentata, tako da so ju sredi osemdesetih pogojno spustili na prostost.

Spremenil pogled na belce in umrl
Malcolm X je bil najbolje poznan kot vodja Nacije islama, vojaške verske organizacije temnopoltih, ki je belce označevala za "modrooke hudiče". Kasneje je Malcolm spremenil pogled na belce, se oddaljil od prvotne ideologije, izstopil iz skupine in se posvetil ortodoksnemu islamu. S tem si je po mnenju poznavalcev tudi podpisal smrtno obsodbo.

Malcolm X še vedno ostaja simbol navdiha zlasti za temnopolte moške, ki jih navdušuje njegova preobrazba od pouličnega dečka do Afroameričana, ki so ga mnogi opisali tudi kot črnega princa.

Hagan je večkrat izrazil kesanje za svoje dejanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.