Svet
17 ogledov

Svojcem Erica Garnerja 5,34 milijona evrov odškodnine

Mama Erica Garnerja EPA
Mesto New York in svojci temnopoltega Erica Garnerja, ki ga je lani julija med aretacijo zadavil beli policist, so se dogovorili o odškodnini v višini 5,34 milijona evrov.

17. julija mineva eno leto od smrti 43-letnega temnopoltega Erica Garnerja, ki ga je beli policist zadavil med aretacijo na newyorških ulicah. Oprostilna sodba policistu Danielu Panteleu, ki je Garnerja prijel za vrat, je decembra lani sprožila večdnevne proteste v New Yorku. Protestniki so takrat vklikali "Ne morem dihati. Ne davi me.“, kar so bile tudi zadnje besede Garnerja.

Garner je na Staten Islandu, delu New Yorka, na ulici brez dovoljenja prodajal cigarete po kosih. Zato ga je želela skupina policistov aretirati, Garner pa se je zagovarjal in prosil policiste naj ga pustijo v miru, saj nikogar ne nadleguje. Garnerju, ki je s191 centimetri in 160 kilogrami bil precej večji in močnejši od policistov, najprej niso uspeli nadeti lisic, zato ga je Panteleo prijel za vrat in potegnil na tla. Ko je Garner že ležal na tleh, ga je Panteleo še naprej davil, nato pa mu je glavo močno pritiskal na tla, medtem ko so ga trije drugi policisti držali na tleh in mu nataknili lisice. Ves čas pa je Garner težko dihal in ponavljal: "Ne morem dihati, ne morem dihati.“ Celotno aretacijo je posnel prijatelj Erica Garnerja.

Ubil ga je, a bil oproščen

Mrliški oglednik je takoj po incidentu ocenil, da je bila smrt povzročena namerno, vendar so Panteleja vseeno spoznali za nedolžnega. Tudi v času pogajanj med New Yorkom in družino Garnerja nikoli ni bilo nejasnosti glede krivca za smrt temnopoltega. Zato tudi ni presenečenje, da so danes razglasili dogovor o odškodnini v višini 5,34 milijona evrov. Revizor mesta New York Scott Stringer je na novinarski konferenci še enkrat opozoril na posledice Garnerjeve smrti in proteste, ki so ji sledili: "Vsi vemo, kako je umrl Eric Garner in kakšen vpliv je imela njegova smrt na naše mesto in celo državo. Prisilila nas je, da smo ponovno razmislili o odnosih med rasami in odnosu med policisti in ljudmi, ki jim naj bi služili. Menim, da smo dosegli dogovor, ki priznava tragično smrt Garnerja.“

Opozarjamo, da je posnetek zelo nazoren.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.