Svet
50 ogledov

Svojci dočakali posmrtne ostanke potnikov Germanwings

Letalo, ki je prepeljalo posmrtne ostanke EPA
Skoraj 12 tednov po nesreči letala, ki ga je v steno francoskih Alp pognal kopilot leta Andreas Lubitz, bodo tudi španski svojci žrtev končno lahko pripravili pogrebe za svoje najdražje.

Iz Francije v Španijo so danes prepeljali posmrtne ostanke 32 žrtev nesreče Airbusa A320 letalske družbe Germanwings. Popoldne so iz letališča Maresille – Marignane pospremili letalo, ki je poletelo proti Barceloni.

Tam so ga pričakali predstavniki španske in tudi katalonske vlade ter seveda svojci žrtev, ki že skoraj 12 tednov čakajo, da se bodo od najbližjih poslovili z dostojnim pogrebom.

Pokopavajo tudi nemške dijake

Že pred tem, prejšnjo sredo, so družine pričakale posmrtne ostanke 14 dijakov in dveh profesorjev nemške srednje šole v Halternu. Ob prihodu vozil s posmrtnimi ostanki žrtev so zastave v mestu visele na pol droga, ljudje so v tišini stali ob cesti in jokali.

Prve pogrebe pokojnih dijakov so v mestu opravili danes. Pred gimnazijo še vedno gorijo bele sveče, v spomin na dijake, ki so se vračali iz izleta v Barceloni. 

Preiskava tudi proti Lufthansi

Glede poteka preiskave se je francoski tožilec Brice Robin nazadnje javno oglasil pred slabim tednom dni, ko je povedal, da je Lubitz v dobrih petih letih in pol obiskal kar 41 zdravnikov, sedem v tednih pred nesrečo. Več zdravnikov je menilo, da ni zmožen letenja, vendar zaradi zakonov, ki veljajo v Nemčiji in s katerimi varujejo osebne podatke, tega niso mogli sporočiti delodajalcu bolnega kopilota.

Tožilec je napovedal tudi preiskavo proti Germanwingsu in matičnemu podjetju Lufthansa. Trije preiskovalni sodniki bodo preučevali, ali pri primeru ni šlo za malomarnost. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.