Svet
13 ogledov

Swoboda: Pred Hrvaško še veliko dela

Obe strani pričakujeta, da bodo pristopna pogajanja končana do konca junija. (Fo Žurnal24 main
Hrvaška vlada napoveduje, da bo delala s polno paro, da bi do konca junija zaključila pogajanja z EU. Swoboda opozarja, da je pred Hrvaško še veliko dela, saj je treba opraviti preostale reforme.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor in poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannes Swoboda sta na srečanju v Zagrebu izrazila upanje, da bi Hrvaška lahko zaključila pristopna pogajanja do konca junija letos. Na današnjem srečanju je beseda tekla predvsem o zaprtju poglavja 23 o pravosodju. Vlada trenutno dela na sodnih zaostankih in nadaljuje boj proti korupciji.

Do konca aprila pričakujejo zaprtje še dveh pogajalskih poglavij, in sicer o kmetijstvu in razvoju podeželja ter o regionalnem razvoju. Kosorjeva je ocenila, da je Hrvaška izpolnila tudi vsa merila v poglavju o ribištvu, potekajo pa pogovori o prehodnih obdobjih. Premierka pričakuje, da bo tudi omenjeno poglavje kmalu pripravljeno za zaprtje.

Cilj ostaja junij
Swoboda je dejal, da junij ostaja cilj sklenitve hrvaških pogajanj, in poudaril, da je treba opraviti preostale reforme. Ponovil je, da gre za zadnja prizadevanja pred zaključkom pogajanj.

Povabil je civilno družbo, ki podpira vstop Hrvaške v EU, naj skupaj z vlado in parlamentom motivira državljane, da bi na referendumu z večino podprli članstvo v povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.