Svet
2 ogledov

´Ta boj je dosegel grenak konec´

Šrilanski prebivalci se veselijo, da je vojska premagala tamilske upornike. Žurnal24 main
Šrilanska vojska je potem, ko je v soboto prevzela nadzor nad še zadnjo točko tamilskih tigrov, rešila vse civiliste, ki so jih zadrževali omenjeni uporniki. Uporniki so medtem ustavili spopade.

Uporniški tamilski tigri na Šrilanki so se odločili ustaviti boj proti vladnim silam, so sporočili na svoji spletni strani. ˝Ta boj je dosegel grenak konec,˝ je zapisal predstavnik gibanja za mednarodne odnose Selvarasa Pathmanathan. ˝Ostaja nam le še eno - da odpravimo izgovor našega sovražnika za ubijanje naših ljudi. Odločili smo se, da utišamo naše topove. Obžalujemo le, da smo izgubili toliko življenj in da nismo mogli zdržati dlje,˝ piše v sporočilu.

Po nekaterih virih iz šrilanske vojske naj bi našli tudi truplo vodje tamilskih tigrov Vellupillaija Prabhakarana. ˝Truplo moramo še identificirati, da ugotovimo, če gre res za Prabhakarana,˝ je za Reuters dejal eden izmed vojaških predstavnikov. Slednje je sicer že zanikal predstavnik za stike z javnostmi pri šrilanski vojski Udaya Nanayakkara. V pogovoru za britanski Chanel 4 pa je to zanikal tudi predstavnik upornikov, ki je dejal, da se vodja tamilskih tigrov Velupillai Prabhakaran se še vedno zadržuje na severovzhodu Šrilanke

Vojska uspela rešiti vse civiliste
˝Več kot 50.000 ljudi, ki so bili živi ščit tamilskih upornikov, smo rešili,˝ je dejal Nanayakkara in dodal, da tamilski tigri kljub temu še vedno nadzorujejo ˝majhen del gozda˝ in da se vojska z njimi še vedno bojuje.

Šrilanski predsednik Mahinda Rajapaksa, ki se je medtem že vrnil iz obiska v Jordaniji, je dejal, da se bo lahko vrnil ˝v državo, ki bo popolnoma osvobojena od barbarskih dejanj tamilskih tigrov˝. Vladne sile so v soboto prvič po letu 1983 prevzele nadzor nad celotno obalo te otoške države in tako upornikom preprečile pobege preko morja. Uporniški tamilski tigri, ki si prizadevajo za vzpostavitev lastne države, so namreč doslej nadzirali del ozemlja na severu otoka, obvladovali pa so tudi mogočno mornarico in se ukvarjali predvsem s tihotapljenjem orožja.

Rdeči križ pa ob tem že opozorja na izjemno humanitarno katastrofo, ki grozi območju, saj številni ranjeni na ogroženem območju ostajajo brez potrebne zdravstvene oskrbe.

KLJUČNI DOGODKI V VEČ KOT 25-LETNI VOJNI S TAMILSKIMI TIGRI

1983 -
Tamilski uporniki na severu Šrilanke v napadu ubijejo 13 vojakov in napovejo Prvo tamilsko vojno. V napadih življenje izgubi več sto ljudi, več tisoč jih zapusti domove.
1987 - Ker tamilski tigri postajajo vse bolj oboroženi, Indija v državo pošlje vojaške okrepitve za njihovo zatrtje. Tigri se ne vdajo, temveč nadaljujejo s triletnimi napadi, v katerih je življenje izgubilo tisoč indijskih vojakov.
1990 - Indijska vojska se umakne. Tamilski tigri izvajajo kontrolo nad mestom Jaffna na severu Šrilanke. Začne se Druga tamilska vojna.
1991 - Samomorilski napadalec iz vrst tamilskih tigrov ubije nekdanjega indijskega premierja Rajiva Gandhija na jugu Indije. Dve leti kasneje tamilski tigri izvedejo atentat na šrilanskega predsednika Ranasinghe Premadase.  
1995 - Predsednik Chandrika Kumaratunga začne vojno z uporniki. Začne se Tretja tamilska vojna. Uporniki izgubijo nadzor nad mestom Jaffa.
1995-2001 - Vojna z uporniki poteka na severu in vzhodu države. Samomorilski napadalec, ki se je razstrelil v glavni banki v Colombu, ubije okoli 100 ljudi. Predsednik Kumaratunga je ranjen v drugem napadu.

Največje žrtve več kot 25-letne vojne so bili civilisti. © AFP

 
2002 - Po posredovanju Norveške je podpisan sporazum o premirju med uporniki in šrilansko vlado.
2003 - Tamilski tigri prekinejo premirje.
2004-2005 - Vodja tamilskih tigrov na vzhodu države Colonel Karuna Amman skupaj s 6000 bojevniki, zapusti organizacijo Tamilski tigri. Slednji v samomorilskem napadu ubijejo zunanjega ministra. Na volitvah za šrilanskega predsednika slavi goreč nasprotnik tamilskih tigrov Mahinda Rajapaksa .
2006 - Boji se nadaljujejo od aprila do julija. Nekateri že napovedujejo začetek Četrte tamilske vojne. Oktobrski mirovni pogovori v Ženevi so bili neuspešni.
2007 - Šrilanska vlada ujame vodjo vzhodnih tamilskih tigrov.
2008 - Vlada prekine premirje in v začetku januarja začne z močno ofenzivo na severu in vzhodu države.
2. januar 2009 - Vladna vojska osvoji glavno mesto tamilskih tigrov Kilinochchi.
17. april 2009 -  Uporniki po dvodnevni vladni ofenzivi zahtevajo premirje. Vlada prošnje upornikov zavrne.
20. april 2009 - Vlada da upornikom 24 ur časa, da se razorožijo in predajo. Medtem pa na tisoče civilistov zapusti vojno območje. V enem tednu se je izselilo 115.000 ljudi.
26. april 2009 - Tamilski tigri razglasijo premirje. Šrilanska vlada to označi kot ˝šalo˝ in od upornikov zahteva, da se predajo.
16. maj 2009 - Šrilanska vojska prvič prevzame nadzor nad vzhodno obalo otoka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.