Svet
11 ogledov

'Ta kraj je poln grozot'

Ameriškega predsednika Baracka Obamo in nemško kanclerko Angelo Merkel je med ob Žurnal24 main
Ameriški predsednik Obama je ob obisku nekdanjega koncentracijskega taborišča Buchenwald v Nemčiji povedal, da tega, kar je videl, ne bo mogel pozabiti.

Ob obisku nekdanjega koncentracijskega taborišča Buchenwald v Nemčiji je ameriški predsednik Barack Obama povedal, da je Buchenwald poln grozot ter da je taborišče dokaz, da zanikanje holokavsta ni pravilno. Spomin na zločine nacističnega režima v nekdanjem taborišču, kjer je umrlo okoli 56 tisoč ljudi, bi moral ostati živ. "Biti moramo budni, da se kaj takšnega ne bo nikoli ponovilo," je dejal predsednik, ki ga je spremljala nemška kanclerka Angela Merkel. Kanclerka je spomnila na grozote nekdanjega nacističnega režima v Nemčiji. Buchenwald je bil kraj smrti brez življenja, kjer so vladali "teror, nasilje in samovolja", je povedala. Ob tem je spomnila, da se je to dogajalo nedaleč stran od Weimarja, kjer so Nemci veliko doprinesli h kulturi.

 

Obamov stric pomagal pri osvoboditvi taborišča

Obama je novinarjem spregovoril tudi o svojem stricu, ki je kot ameriški vojak sodeloval pri osvoboditvi taborišča Buchenwald. Njegov stric je vedel, da je to, kar se je dogajalo v Buchenwaldu, nepredstavljivo, je pojasnil ameriški predsednik.

Obama si je z Merklovo ogledal tudi središče Dresdna, ki je bilo med 2. svetovno vojno povsem uničeno, v bombardiranju zahodnih zaveznikov pa je takrat umrlo do 40 tisoč ljudi.

V Franciji s Sarkozyjem
Obama je nocoj končal enodnevni obisk v Nemčiji in prispel v Francijo, zadnjo postajo kratke turneje po Bližnjem vzhodu in Evropi. Ameriški predsednik na pariškem letališču Orly na lastno željo ni imel uradnega sprejema, za nocoj pa tudi nima predvidenih uradnih dejavnosti. Obama se bo v soboto srečal s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem, udeležil pa se bo tudi slovesnosti ob 65. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji. V Franciji bodo ameriškega predsednika spremljale njegova soproga Michelle ter hčerki Malia in Sasha.

Mirovni proces na Bližnjem vzhodu bo oživljen še letos
Obama je ob začetku evropskega dela svoje turneje v Dresdnu izrazil upanje, da bo mirovni proces na Bližnjem vzhodu oživljen še letos. Ponovil je svojo zavezanost k mirovnemu procesu med Palestinci in Izraelci, obenem pa opozoril, da je potrebno proces čim prej nadaljevati, saj se bodo v nasprotnem nasprotja med Izraelci in Palestinci le še poglobila.

Obama je po pogovorih z nemško kanclerko Nemčijo označil za odločilno ameriško partnerico. Med pogovorom sta se dotaknila tudi problematike Irana, podnebnih sprememb in krize na finančnih trgih, govorila pa sta tudi o usodi ujetnikov, potem ko bodo zaprli zapor v Guantanamu. Obama je izrazil upanje, da bo njegova država lahko prevzela pobudo pri boju proti podnebnim spremembam, saj je po njegovem potrebno preprečiti katastrofo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.