Svet
7436 ogledov

Ta posnetek kaže, kako je veter v Grčiji vse odnašal

Neurje v Grčiji Epa
Silovito neurje z viharjem in točo, ki je sinoči divjalo na severu Grčije, je po zadnjih podatkih zahtevalo najmanj sedem žrtev, šest mrtvih je bilo turistov. Slovenski turisti se še vedno niso oglasili.

Na območju pokrajine Halkidika so razglasili izredne razmere zaradi obsežnega opustošenja, ki ga je povzročilo neurje, zaradi katerega je brez vode, elektrike in telekomunikacijskih povezav ostalo več tisoč ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Neurje, ki ga Grki ne pomnijo, je spremljal veter s hitrostjo 120 kilometrov na uro, ki sodi v orkan prve kategorije. S seboj je odnašal vse, kar se mu je znašlo na poti, ruval je drevesa in jih metal na avtomobile in hiše. Posnetek dokazuje rušilno moč narave:

Neurje v severni Grčiji Grčija Svet V smrtonosnem neurju vsaj pet slovenskih družin, od treh še ni glasu

Med mrtvimi sta dva otroka. Poškodovanih je okrog 120 ljudi. Med umrlimi je Romunka, nad katero se je zrušila streha restavracije. Njen 8-letni sin naj bi se rešil izpod ruševin, a ga je veter dvignil s tal, nakar je silovito treščil na tla in na mestu umrl.

Starejši češki par je umrl, ko je njihov avtodom prevrnil močan veter. Za Rusa in njegovega dveletnega sina je bilo usodno padlo drevo. Lokalni mediji so poročali, da so danes našli mrtvega še 60-letnega grškega ribiča, ki so ga pogrešali po neurju.

Vodja konzularne službe na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal, da med žrtvami ali pogrešanimi po trenutnih podatkih ministrstva ni Slovencev. Zaradi uničenega telekomunikacijskega omrežja in prekinjenih cestnih povezav sicer še niso uspeli priti v stik z vsemi slovenskimi turisti na območju.

Pojasnil je, da je tam letovalo vsaj pet slovenskih družin, ki so prišle z lastnim prevozom, bodisi z avtodomom ali osebnim avtomobilom. Vzpostavili so stik z dvema družinama, nimajo pa nikakršne potrditve, da je z ostalimi karkoli narobe. Dodal je, da bodo vse posledice neurja zaradi njegove razsežnosti verjetno znane v naslednjih dneh. Tistim, ki se odpravljajo na to območje, pa svetujejo, naj preverijo razmere.

Mrzlo jutro Napoved Slovenija Danes mrzlo kot pozimi, tako vreme kaže za naprej

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Laznivi 23:29 11.julij 2019.

    Nevem kaj avtorju clanka prikaze ta video ??? Meni se zdalec ne naslova clanka ...kako naj bi kar vse odnasalo...dejte te reklame malo umiriti in se raje posvecat temu kaj pisete !!!