Svet
79 ogledov

Ta posnetek odnesel milijardo dolarjev

Letalo družbe United EPA
Incident, v katerem so potnika odvlekli z letala, je vrednost letalske družbe United znižal za skoraj milijardo dolarjev.

Letalska družba je menda potrebovala štiri sedeže, da bi svojo posadko prepeljali na drugo lokacijo, zato so iskali prostovoljce, ki bi odstopili svoje sedeže in odpotovali z drugim letom. Ker se nihče ni javil, so določili štiri ljudi, eden ni želel z letala, zato so poklicali varnostnike, ki so ga odvlekli z letala. 

Tyler Bridges, ki je na Twitterju objavil videoposnetek incidenta, je med drugim zapisal, da so ob dogodku otroci jokali, moški, ki so ga policisti odstranjevali, pa jim je dopovedoval, da "mora iti domov". 

Prvi dan posnetek ni imel vpliva na ceno delnic Uniteda, ki se se celo zvišale za odstotek, a je posnetek po viralnem širjenju po družbenih omrežjih očitno dosegel tudi vlagatelje. Vrednost podjetja na borzi se je danes znižala za skoraj milijardo dolarjev, trgovanje pa še poteka, tako da je izguba lahko še višja. 

Odziv Uniteda sicer opisujejo kot katastrofalen. Predsednik uprave je v pismu zaposlenim zapisal, da so njihovi zaposleni delovali skladno z uveljavljenimi postopki ter da je bil potnik moteč in napadalen.

Andy Swan iz podjetje LikeFolio, ki spremlja vpliv družbenih medijev na finančne trge, je za CNBC dejal, da je bil odziv predsednika uprave, kot da bi na ogenj zlil olje, saj so se ljudje namesto z incidentom začeli ukvarjati še z vprašanjem, ali je vodstvo sploh sposobno voditi podjetje v primeru krize. 

Odziv na družbenih omrežjih je bil silovit, še posebej na Kitajskem, kjer namigujejo, da so bili policisti tako nasilni, ker je bil potnik domnevno kitajskega izvora. Ali je res, ni bilo potrjeno. 

Do incidenta je prišlo v nedeljo na letu iz Chicaga do Louisvilla. Predstavnik upravljavca letališča v Chicagu in v izjavi za javnost pojasnil, da njihov "uslužbenec ni delal po pravilih in so ga začasno suspendirali".

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.