Svet
10 ogledov

Tadič bo razpisal volitve

Sodišče v Beogradu je srbskemu predsedniku Borisu Tadiću zaradi pitja alkohola n Žurnal24 main
Srbski predsednik Boris Tadić je po sobotnem odstopu premierja Koštunice sporočil, da spoštuje njegovo odločitev. Ne strinja pa se z neenotno politiko vlade do Kosova.

Kot je znano je premier srbske vlade Vojislav Koštunica v soboto sporočil, da ne obstajajo razlogi za nadaljno delo vlade ter da je treba mandat vrniti ljudstvu. Po njegovem mnenju bi bilo najbolj racionalno, če bi se izredne parlamentarne volitve izvedle 11. maja, ko bodo izvedli tudi lokalne volitve. Po njegovih besedah imajo vse stranke enako stališče do EU. Vse bi rade, da Srbija vstopi v EU, razlika obstaja le v tem, ali naj gredo v EU z ali brez Kosova. 

Koštunica odhaja zaradi neenotne politike do Kosova. © AFP

 
Dejal je, da bo v ponedeljek predsedniku Borisu Tadiću podal obrazložitev in predlog za razpustitev parlamenta in za razpis predčasnih parlamentarnih volitev.

Tadić: Razpisal bom predčasne volitve
Predsednik Srbije Boris Tadić je medtem že najavil da bo, ko dobi odločitev vlade, razpisal predčasne volitve v skladu s pooblastili, ki mu jih daje ustava.

"Ne strinjam se, da Srbija nima enotne politike do Kosova," je izjavil Tadić. "Menim pa, da srbska vlada nima enotnega mnenja o evropski in ekonomski perspektivi Srbije in njenih prebivalcev."

 
 

Medtem ko so bile predsedniške volitve znak demokratične usmerjenosti, bi bil lahko sedaj, ko se je Kosovo osamosvojilo, izid drugačen.

Milan Brglez, FDV

 

NS: To je bilo pričakovano
Podpresednica stranke Nova Srbija Dubravka Filipovski je povedala, da je bila Koštuničina odločitev pričakovana, saj Demokratska stranka ni bila pripravljena na kompromis :"Demokratska stranka ni hotela niti ni želela, da pride do kompromisa glede ključnih državnih in nacionalnih vprašanj, predvsem Kosova in Metohije, zato je njegova odločitev edina rešitev," je povedala Filipovska.

G17 plus: Častna in racionalna poteza
Voditelj stranke G17 plus Mlađan Dinkić je ocenil, da je premierjevo dejanje častno, demokratsko in edino racionalno v tem trenutku. Po njegovem mnenju so volitve , ki naj bi se izpeljale 11. maja, najboljši način za razrešitev sedanje krize.

"Vse ostalo bi bilo mrcvarjenje in izguba časa ter energije ljudi. Zato bodo v ponedeljek ministri iz stranke G17 plus podprli premierjev predlog za razpust parlamenta in razpis predčasnih volitev," je rekel Dinkić, ki je sam minister za gospodarstvo in regionalni razvoj. "Ne meni ne stranki ni v interesu, da smo v vladi, ki vodi Srbijo v samoizolacijo. Srbija ima prihodnost samo, če bo ekonomsko močna in včlanjena v EU."

SPS: Slaba odločitev 
 Predsednik Socialistične stranke Srbije Ivica Dačić je povedal, da premierjeva odločitev ni dobra, saj bodo zaradi nje ogroženi državni in nacionalni interesi. "Srbija bo ostala brez pomembnih državnih institucij, brez parlamenta in vlade ravno takrat, ko se moramo na mednarodni sceni boriti za Kosovo in Metohijo ter da pomagati Srbom v pokrajini. Je pa SPS predpostavila, da se bo nekaj takega zgodilo," je povedal Dačić in pripomnil, da je SPS pripravljena na volitve.

Predstavnik Srbske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorović je dejal, da je bila taka poteza Koštunice pričakovana in logična, glede na to, "da je premier že v petek izjavil, da nima več zaupanja v koalicijski partnerici Demokratsko stranko (DS) in stranko G17 plus". Ob tem je Todorović še dejal, da je SRS pripravljena tako na pokrajinske in lokalne kot tudi na izredne parlamentarne volitve. Spomnil je še, da so v SRS možnost padca vlade napovedali že takoj, ko je bila njihova resolucija o Kosovu preglasovana v parlamentu.

Brglez: Na volitvah lahko zmagajo nacionalisti
Milan Brglez s FDV je za zurnal24.si povedal, da bi Koštunicin odstop privedel do novih volitev, te pa bi lahko prinesle bolj pregledno stanje. Potrdil je tudi, da obstaja verjetnost, da na izrednih volitvah zmagajo nacionalisti. "Medtem ko so bile predsedniške volitve znak demokratične usmerjenosti, bi bil lahko sedaj, ko se je Kosovo osamosvojilo, izid drugačen."

Po Kacinovem mnenju se bodo v Vojvodini in Beogradu vsekakor odločali o evropski prihodnosti, na nerazvitem jugu pa o srbski preteklosti. © BOBO

 
Demokratične sile bi sicer imele večje možnosti za zmago, če bi bile volitve šele čez nekaj časa in ne tako kmalu. Odstop Koštunice je po njegovem mnenju le ena zadeva v mozaiku. Ker ni imel podpore, ni mogel voditi vlade. Podpora pa je ključna stvar, zaključuje Brglez.

Kacin: Koštunica gre vse bolj na tanek led
Poročevalec evropskega parlamenta za Srbijo Jelko Kacin je za zurnal24.si povedal, da ga je zelo presenetilo, da je bil Koštunica v na tiskovni konferenci tako zelo nesuveren: "Najbolj očitno se je to videlo v njegovi argumentaciji, da podpisovanje sporazuma o stabilizaciji in pridružitvi ni več mogoč, ker ga članice EU ne morejo več sprejeti, saj Srbija ni več taka, kot je," je dejal Kacin.

 
 

Očitno je, da Koštunica noče naprej proti EU, da noče podpisati sporazuma o pridružitvi in da noče vzpostaviti popolnega sodelovanja s Haaškim sodiščem, kar je bila doslej glavna ovira.

Jelko Kacin, evropski poslanec

 
To je po njegovih besedah popolno manipuliranje z ljudmi, kajti mandat za podpis sporazuma ima Evropska komisija, točneje komisar za širitev Olli Rehn . " Celoten sporazum se nanaša samo na ozemlje Srbije brez Kosova. Samo Srbija izpolnjuje te kriterije za pridruževanje, Kosovo pa nikakor ne. In Kosovo kriterije še dolgo ne bo izpolnjevalo. Zaradi tega vsega gre premier Koštunica vse bolj na tanek led in to se lahko zanj, ko bodo ljudje ugotovili, da gre zares, konča s hudim porazom," je še povedal Kacin.

Kacin je tudi opozoril, da bi se lahko volitve izpeljale na isti dan kot lokalne, ker bi po njegovem mnenju Koštunica tudi v krajevnih skupnostih vsilil temo o Kosovu kot ključno temo :"Tako bi premier iz volitev naredil nekakšen referendum, na katerem se bi ljudje emotivno odzivali na ta referendum, ne pa izbirali svoje politične voditelje. Tudi to je poskus politične manipulacije."

Kacin je še dodal, da se bodo v Vojvodini in Beogradu vsekakor odločali o evropski prihodnosti, na nerazvitem jugu pa o srbski preteklosti.

Na vprašanje, kakšne bodo naslednje poteze EU, je Kacin odgovoril, da je bil Rehn pred dvemi dnevi v Beogradu, kjer je jasno povedal, da ima Srbija evropsko perspektivo, ampak da se mora o tem sama odločiti :"In namesto Srbije se komisija ne more odločati. Očitno je, da Koštunica noče naprej proti EU, da noče podpisati sporazuma o pridružitvi in da noče vzpostaviti popolnega sodelovanja s Haaškim sodiščem, kar je bila doslej glavna ovira," zaključuje Kacin.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.