Svet
6 ogledov

Tadić in Nikolić v drugi krog volitev

Tadić in Nikolić na predvolilnem plakatu. Žurnal24 main
Po prvih delnih ocenah, ki jih je na podlagi majhnega vzorca objavil Cesid, bodo v Srbiji predsednika izvolili v drugem krogu volitev 3. februarja.

Nihče od kandidatov ni dobil potrebne več kot 50-odstotne podpore, v drugem krogu pa se bosta pomerila sedanji predsednik Boris Tadić in nacionalist Tomislav Nikolić, ki sicer vodi pred Tadičem.

Po podatkih srbske nevladne organizacije Center za svobodne volitve in demokracijo (Cesid) je Nikolić po 60 odstotkih obdelanih podatkov dobil 39,4 odstotka glasov, Tadić pa 35,4 odstotka.

Tretji je Velimir Ilić iz Nove Srbije (7,9 odstotka), četrti pa kandidat Socialistične stranke Srbije Milutin Mrkonjić vodja (6,1 odstotka), peti pa vodja Liberalnodemokratske stranke (LDP) Čedomir Jovanović, ki je dobil 5,5 odstotka glasov. Ostali štirje kandidati so dobili manj kot pet odstotkov glasov, so danes zvečer sporočili iz Cesida. Kot so dodali, je kljub majhnemu vzorcu gotovo, da bo potreben drugi krog volitev in da se bosta na njem pomerila Tadić in Nikolić.

Volitve je sicer obeležila rekordna volilna udeležba, najvišja po letu 2000, saj se jih je po podatkih Cesid udeležilo 60,6 odstotka volilnih upravičencev.

Tako ZDA kot EU si želita zmage Borisa Tadića. © AFP

 
Zahod si želi Tadićeve zmage
ZDA in EU si želita zmage Tadića, ki se kot proevropsko usmerjen politik zdi sposobnejši za odpor proti morebitnemu emocionalnemu in nacionalističnemu odzivu v Srbiji na pričakovano razglasitev neodvisnosti Kosova, pri kateri Priština vztraja kljub nasprotovanju Srbije in Rusije.

Osrednja volilna komisija bo delne izide objavila do ponedeljka do 14. ure, končne izide pa najpozneje do 24. januarja do 20. ure. Predčasne volitve so razpisali zaradi nove ustave, ki so jo sprejeli konec leta 2006 in ki med drugim v preambuli poudarja, da je Kosovo sestavni del Srbije. Tadiću bi sicer mandat uradno potekel enajstega julija 2009.

Na dan volitev je vrhovno sodišče danes dovolilo opazovalcem ameriškega in britanskega veleposlaništva opazovanje volitev in svojo odločitev posredovalo osrednji volilni komisiji. Ta je namreč kljub enaki odločitvi sodišča v četrtek spet sprejela odločitev o prepovedi sodelovanja omenjenih opazovalcev na volitvah.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.