Svet
8 ogledov

Tadić se je opravičil za zločine

Srbski in hrvaški predsednik sta se srečala s predstavniki hrvaških združenj dru
1/15
Žurnal24 main
Srbski predsednik Boris Tadić bo danes na Hrvaškem skupaj s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem položil vence na množičnem grobišču na Ovčari pri Vukovarju.

Srbski predsednik Boris Tadić je položil venec ob spomeniku žrtvam pokola na Ovčari pri Vukovarju in pri tem izrazil obžalovanje zaradi nedolžnih žrtev in se opravičil zaradi vojnih zločinov.

"Tu sem, da se poklonim žrtvam. Tu sem, da se ob poklonu žrtvam še enkrat opravičim in izrazim obžalovanje ter ustvarim možnost, da Srbija in Hrvaška obrneta novo stran v zgodovini," je dejal Tadić. "S priznanjem zločinov, opravičilom zanje in obžalovanjem, ustvarjamo možnosti za odpuščanje in spravo," je dodal srbski predsednik, ki je Ovčaro obiskal v spremstvu hrvaškega kolega Iva Josipovića.

Na cesti, ki vodi do množičnega grobišča na Ovčari, se je ob tem danes zbralo kakih 50 protestnikov, ki so nosili transparente z napisi "Krvi ne moreš sprati" in "Opravičila, a nobenega obžalovanja". Med protestniki naj bi bili žene in matere iz Vukovarja ter veterani in invalidi vojne na Hrvaškem.

 

Josipović in Tadić bosta poleg Ovčare, kjer so srbski vojaki novembra 1991 ubili več kot 200 ljudi, večinoma Hrvatov in ranjencev iz vukovarske bolnišnice, obiskala tudi Paulin dvor pri Osijeku, kjer so hrvaški vojaki decembra 1991 ubili 18 srbskih civilistov in enega pripadnika madžarske manjšine.

Srečanje z družinami žrtev

Srbski in hrvaški predsednik sta se srečala tudi s predstavniki hrvaških združenj družin žrtev vojne, na tem srečanju pa je bila tudi hrvaška premierka Jadranka Kosor, ki je v sredo potrdila, da bo Tadić s seboj prinesel tudi dokumente o pogrešanih in ujetih hrvaških prebivalcih med vojno na začetku 90. let prejšnjega stoletja, ki so leta 1991 izginili iz vukovarske bolnišnice.

Tadić prihaja z izginulo dokumentacijo

Dokumente so srbski vojaki leta 1991 odnesli v Srbijo, Hrvaška pa njihovo vrnitev zahteva že več let. Direktorica vukovarske bolnišnice Vesna Bosanac je za Jutarnji list povedala, da ima dokumentacija poleg zgodovinske tudi praktično vrednost, saj so bolnišnični kartoni za preživele, ki so se leta 1991 zdravili v vukovarski bolnišnici, pomembni za nadaljnje zdravljenje.

"Na nas so se obrnili ljudje, ki so se leta 1991 zdravili v naši bolnišnici, bolnišnične kartone pa potrebujejo za nadaljnje zdravljenje ali kot dokaz pri dodelitvi stopnje invalidnosti. Že večkrat sem dokumentacijo zahtevala nazaj, obrnila pa sem se tudi na haaško sodišče," je povedala Vesna Bosanac.

Zahtevajo Tadićevo opravičilo
Josipović je ocenil, da pomeni Tadićev obisk pomemben korak naprej za prihodnost odnosov med državama, medtem ko je Kosorjeva izjavila, da doživlja Tadićev obisk kot poklonitev vukovarskim žrtvam. Tudi vodilne hrvaške opozicijske stranke pozdravljajo Tadićev prihod, le Hrvaška stranka prava napoveduje mirne proteste, ker zahteva opravičilo srbskega predsednika za vojno na Hrvaškem in ne zgolj obžalovanje žrtev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.