Svet
8 ogledov

Tadić si je taktično skrajšal mandat

Žurnal24 main
Srbski predsednik Boris Tadić je danes sporočil, da se je odločil skrajšati predsedniški mandat. Z odstopom s položaja bo omogočil organizacijo splošnih volitev 6. maja.

Ob tem je napovedal, da bo znova kandidiral na predsedniških volitvah, in dejal, da pričakuje zmago.

Kot je Tadić pojasnil na današnji novinarski konferenci, bo predsednico parlamenta Slavico Đukić Dejanović o svojem odstopu pisno obvestil v četrtek. Tako bodo lahko predsedniške volitve v Srbiji potekale hkrati s parlamentarnimi in lokalnimi 6. maja.

"Volitve bodo volivcem ponudile priložnost, da izberejo pot, po kateri želijo iti. Predlagam pot evropske integracije in ohranitve ozemeljske celovitosti države," je poudaril Tadić.

Tadiću bi se drugi predsedniški mandat sicer iztekel konec leta. Na volitvah bo tako kandidiral že za tretji mandat.

V skladu s srbsko ustavo se lahko mandat predsednika države skrajša, če predsednik odstopi. Po odstopu predsednika države njegove pristojnosti prevzame predsednik parlamenta.

Med kandidati za predsedniške volitve se po pisanju srbskega časnika Blic poleg Tadića omenjajo še predsednik opozicijske Srbske napredne stranke Tomislav Nikolić, predsednik Socialistične stranke Srbije Ivica Dačić in predsednik Zveze vojvodinskih Madžarov Istvan Pastor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.