Svet
3170 ogledov

Tajani spet strelja: V zvezde koval Mussolinija, Janša ga zagovarja

Antonio Tajani pričakuje tedensko vinjeto za deset evrov. Žurnal24 main
"Če smo pošteni, je gradil ceste, mostove, zgradbe," je o fašističnem voditelju Italije dejal predsednik Evropskega parlamenta.

"Preden je (Mussolini) razglasil vojno celemu svetu, (...) je naredil tudi nekaj dobrih stvari, da je zgradil infrastrukturo v naši državi," je Antonio Tajani povedal za italijanski Radio24.

"Nisem fašist in nikoli nisem bil. Vendar če smo iskreni - zgradil je ceste, mostove, zgradbe in športna poslopja," je še dejal predsednik parlamenta iz Evropske ljudske stranke (EPP).

S tem je sprožil burne odzive predvsem v politični skupini socialdemokratov (S&D). Vodja te politične skupine v Evropskem parlamentu Udo Bullmann je izjave označil za "neverjetne". "Kako lahko predsednik Evropskega parlamenta ne priznava narave fašizma. Potrebujemo takojšnje pojasnilo," je zapisal Twitterju.

Kritična je bila tudi evropska poslanka iz Slovenije Tanja Fajon (S&D/SD), ki je ponovila Bullmannove besede. "Kako lahko predsednik Evropskega parlamenta udari tako mimo in pokaže toliko nerazumevanja glede narave fašizma in (ne)poznavanja zgodovine? Zahtevali bomo njegovo pojasnilo," je poudarila.

Antonio Tajani | Avtor: Profimedia Profimedia

Tajani je v odzivu na kritike zapisal, da "naj bo sram tiste, ki manipulirajo s tem, kar naj bi rekel o fašizmu". "Vedno sem bil prepričan antifašist, ne bom dovolil, da kdorkoli namiguje drugače. Fašistična diktatura, rasni zakoni in smrti, ki jih je povzročil, so najtemnejše strani v italijanski in evropski zgodovini," je poudaril.

Predsednik največje slovenske opozicijske stranke SDS Janez Janša se je v odgovoru na ta tvit Tajaniju zahvalil in dejal, da je "zelo jasen". "Na žalost nikoli ne slišimo podobne nepogojne obsodbe komunizma s strani socialistov. Ves čas uporabljajo dvojna merila," je izpostavil.

Italijanski politik je predvsem slovensko in hrvaško javnost razburil že s svojimi izjavami na februarski slovesnosti spomina na žrtve fojb v italijanski Bazovici, ko je dejal, naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija". Zanje se je sicer slovenskemu in hrvaškemu političnemu vodstvu opravičil.

Tedaj so slovenski Socialni demokrati sprožili tudi spletno peticijo za njegov odstop, ki jo je doslej podpisalo več kot 27.000 ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • jakec42 08:25 15.marec 2019.

    Tipično za koloborante -hvalijo svoje okupatorske gazde-fuj!

  • tomislav 21:15 14.marec 2019.

    Giovanni Jansinni, zakaj ne obsodiš sebe, ker si bil v tisti komunistični partiji? Če kdo uporablja dvojna merila, si to ti in tvoja SDS. Dokler ti je koristilo, si častil komunizem in Tita, sedaj pa častiš fašizem in Mussolinija. Za kozlat.

  • Pepe007 11:37 14.marec 2019.

    Ali je Italija pod fašisti dobivala več infrastrukture kot prej / pozneje? To je realno vprašanje, če ne vključimo ideologije. Jaz tega ne vem, niti ne vem, če Tajani ve. Povsem jasno pa je, da tega ne vedo niti tisti, ...prikaži več ki Tajanija napadajo ali branijo. Pred preteklostjo si nima smisla zatiskati oči. Zatiskanje oči pa je tudi, če v nekem obdobju vidimo samo slabo in v drugem samo dobro.