Svet
10 ogledov

Tajni zapor Cie v Bukarešti

Žurnal24 main
Ameriška obveščevalna agencija Cia naj bi med letoma 2003 in 2006 za zaslišanja domnevnih pripadnikov teroristične mreže Al Kaida uporabljala tajni zapor v Bukarešti.

Zapor se je nahajal v kleti vladnega poslopja, nacionalnega urada za tajne podatke (ORNISS), v stanovanjskem naselju na severu Bukarešte. V njem naj bi med drugim Cia zaprla Kaleda Šejka Mohameda, ki naj bi bil glavni snovalec napadov 11. septembra 2001, in Abda Al Rahima Al Naširija, ki je domnevno organiziral napad na ameriško vojaško ladjo USS Cole v Jemnu leta 2000.

Nemški mediji, ki so razkrili lokacijo zapora, so informacijo pridobili od nekdanjega sodelavca Cie v Bukarešti, ki je stavbo urada za tajne podatke prepoznal na fotografiji. Stavbo naj bi Cia poimenovala Svetla luč.

Romunija dlje časa med "osumljenci"

O tem, da naj bi imela Cia zapor v Romuniji, je že leta 2007 v poročilu opozoril Svet Evrope. Doslej je bila lokacija neznanka, oblasti pa so odločno zanikale, da bi zapor bil v državi. Romunija je tudi danes navedbe nemških medijev zanikala. Iz urada za tajne podatke so sporočili, da "v njihovi stavbi ni bilo nikoli zapora Cie". Urad za tajne podatke je bil ustanovljen leta 2004 zaradi vstopa Romunije v Nato, česar pa pri Natu ne komentirajo.

Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Thomas Hammarberg je pred letošnjo obletnico terorističnih napadov v ZDA pozval Poljsko, Romunijo in Litvo, naj objavijo, kje je imela Cia svoje tajne zapore, kjer je domnevno zasliševala in mučila teroristične osumljence.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.