Svet
15 ogledov

Tajska bi lahko ukinila izredne razmere

Življenje na ulicah Bangkoka se vrača v stare tire. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Tajski premier Abhisit Vedžadživa je napovedal, da bi njegova vlada lahko napovedala konec izrednih razmer, a točnejšega okvirja ni želel dati.

 

V svojem rednem televizijskem nagovoru je premier Vedžadživa poudaril, da je bilo v nedeljo zjutraj, po prvi noči brez policijske ure, na ulicah Bangkoka vse mirno, piše CNN. V tej luči je napovedal, da bi vlada lahko razglasila konec izrednih razmer, več pa ni želel povedati.

Izredne razmere so tajske oblasti v Bangkoku in bližnjih provincah razglasile 7. aprila, ko se je na tisoče demonstrantov nabralo v nakupovalnem okrožju glavnega mesta. Policijsko uro pa je vlada uvedla 19. maja v glaven mestu in še 23 drugih provincah.

Med nasilnimi demonstracijami je bilo v spopadih med vojsko in protestniki ubitih vsaj 50 ljudi, okoli 400 pa je bilo ranjenih. Tudi gmotna škoda je bila precejšnja, saj so protestniki zažgali več kot 30 stavb, med njimi pa so se znašle lokalna televizija, policijska postaja, banka in največji tajski trgovski center.

Tajske oblasti so za koordiniranje demonstracij in njihovo financiranje obtožile izgnanega premierja Thaksina Šinavatro, za katerega je bil izdan tudi zaporni nalog.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.