Svet
6 ogledov

Tajska premierka določila datum volitev

Tajska protesti EPA
Tajska premierka Šinavatra je razpustila parlament in za 2. februar 2014 napovedala predčasne volitve. Na ulicah Bangkoka kljub temu sto tisoč protestnikov.

Jingluk Šinavatra, sestra odstavljenega tajskega voditelja Thaksina Šinavatre, je v televizijskem nagovoru napovedala, da bo razpustila parlament in razpisala splošne volitve. Kot poroča agencija AP, bodo volitve 2. februarja 2014.

"Vlada si ne želi izgube življenj," je v luči bojazni, da bi se lahko najnovejši množični protesti sprevrgli v krvavo nasilje, dejala premierka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodala je, da je odločitev o razpustitvi parlamenta poslala kralju Bhumibolu Aduljdeju v odobritev, njena vlada pa bo do volitev vodila tekoče posle, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protestnikov ni prepričala

Razpis predčasnih volitev bi lahko povečal pritisk na protestnike, da bi pristali na določen kompromis z vlado, ocenjujejo poznavalci. Voditelji protivladnih protestov so sicer sporočil, da niso zadovoljni samo z razpisom novih volitev, temveč še naprej zahtevajo, da se konča vplivna moč Thaksina, ki so ga strmoglavili pred nekaj leti, zdaj pa živi v tujini.

"Naše gibanje bo boj nadaljevalo. Naš cilj je izkoreniniti Thaksinov režim. Tudi če je parlament razpuščen in bodo nove volitve, je Thaksinov režim še vedno tukaj," je za AFP dejal vodja protestnikov Suthep Thausgsuban.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.