Svet
13 ogledov

Tajska vlada zavrnila možnost pogovorov

1/5
Žurnal24 main
V nemirih v Bangkoku po zadnjih podatkih že 25 žrtev. Protestniki so sporočili, da so pripravljeni na pogajanja z vlado. Vlada zavrnila možnost mediatorja.

Voditelji tajskih protivladnih protestnikov so izrazili pripravljenost na pogajanja s tajsko vlado. V zameno zahtevajo, da vojska nemudoma preneha z akcijo razganjanja protestnikov.

ZN ne bodo posredovali
Tajski uradniki so že zavrnili možnost, da bi bili Združeni narodi mediatorji pri dogovarjanju s protestniki. Vodja protestnikov je predlagal pogovore, a je uradni vladni govornik takoj zavrnil to možnost, rekoč: "Zavračamo vse njihove zahteve za posredovanje Združenih narodov. Nobena tajska vlada ni nikoli pustila, da bi se drugi vmešavali v naše notranje zadeve."

Od četrtka je umrlo že vsaj 31 ljudi, sodeč po odzivih vlade v zadnjih dneh pa nič ne kaže na to, da bi se situacija kmalu umirila.

"Nujno je, da ustavimo umiranje ljudi. Politične zahteve lahko počakajo,"  pravi eden od voditeljev protestnikov Nattawut Saikua. Oblasti so sicer napovedale, da zaenkrat še ne bodo uresničile napovedi o policijski uri.

Tajski premier Abhisit Vejjajiva je ob včerajšnjih zaostrenih nemirih, ki so po zadnjih podatkih terjali 25 življenj, na osrednji televiziji povedal: „Vlada bo vztrajala pri svojem. Kar počnemo, je za dobrobit države, saj je ne moremo pustiti v rokah oboroženih skupin.“

Zaradi nemirov so zaprte tudi šole, ki bi jih morali po počitnicah odpreti v ponedeljek. Pouka ne bo še vsaj teden dni.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.