Svet
22 ogledov

Tajska zaradi primera Gemmy uvedla omejitve

Gammy in nadomestna mama EPA
Zaradi primera Gemmy je Tajska uvedla nove omejitve v primerih, ko nadomestna mati rodi otroka tujcem.

Zgodba o dečku Gemmyju, ki ga je avstralski par pustil pri nadomestni materi, medtem ko je njegovo sestro dvojčico vzel, je povzročila val sprememb povezanih s tovrstnimi posvojitvami na Tajskem. Tajska policija je sporočila, da morajo pari, ki uporabijo nadomestno mater, preden z otrokom zapustijo državo, pridobiti dovoljenje sodišča.

V četrtek so tako nekem istospolnemu paru, ki je z otrokom, rojenim nadomestni materi, želel odleteti z bangkoškega letališča, prepovedali odhod, je za BBC dejal uradnik na imigracijskem uradu. Par namreč ni imel papirjev, ki bi dokazovali, da sta otrokova zakonita skrbnika. Avstralska televizija ABC je poročala, da se je isto zgodilo trem avstralskim parom. 

Tajska vlada medtem tudi pospešeno pripravlja nov zakon, ki bi prepovedal možnost uporabe nadomestne matere proti plačilu. Kaj to pomeni za pare, ki so že v postopku, ni znano. Po podatkih avstralskih agencij, ki urejajo tovrstne posvojitve, naj bi več kot 100 avstralskih parov čakalo na rojstvo otroka, ki ga nosijo nadomestne matere na Tajskem. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.