Svet
13 ogledov

Tajski premier vztraja pri krvavi politiki

Danes je bilo po zadnjih podatkih ubitih šest ljudi, 31 pa jih je bilo ranjenih.
1/23
Žurnal24 main
Nasilje, ki divja v tajski prestolnici Bangkok, je v soboto zahtevalo šest smrtnih žrtev. Po poročanju tujih medijev Tajski grozi celo državljanska vojna. Premier ne popusti niti za milimeter.

V spopadih med tajskimi silami in protivladnimi protestniki je do sedaj ubitih 23 ljudi, 141 pa je ranjenih, med njimi tudi trije tujci iz Kanade, Mjanmara in Poljske. Kakšno je njihovo stanje, ni znano. V nasilju so bili ranjeni tudi trije novinarji.

A tajska vlada ne bo odstopila od prizadevanj za umiritev protivladnih protestnikov v prestolnici Bangkoku, je danes znova poudaril premier Abhisit Vejjajiva. "Ne moremo se obrniti nazaj in tistim, ki kršijo zakon, dovoliti da ustrahujejo vlado," je dejal v nagovoru na državni televiziji.

Izrazil je obžalovanje zaradi "velikega števila" žrtev, ki jih je zahtevala operacija, ki jo je v četrtek ponoči začela tajska vojska proti protestnikom, a poudarja: vztrajali bomo pri politiki, s katero želimo razgnati protestnike.

Premier vztraja: rdečesrajčniki morajo popustiti
Trenutni način izvajanja te politike je najbolj primeren in se bo še naprej izvajal z namenom zagotovitve miru v državi, je zagotovil premier. Kot težavo pa je izpostavil dejstvo, da so se med protestnike pomešali tudi nekateri teroristi. "Vztrajam, da morajo, če želimo videti konec izgube življenj, protestniki zaključiti proteste," je dejal prvi mož tajske vlade.

Prisiliti jih hočejo k pogovoru
Zaradi napetih razmer je generalni sekretar ZN Ban Ki Moon v petek vse strani na Tajskem pozval, naj končajo nasilje. Predstavnik tajske vlade Panitan Wattanayagorn je v petek zagovarjal ravnanje vojske. Kot je dejal, so vojake, ko so zapirali območje, kjer so zbrani rdečesrajčniki, napadli, tako da so ti morali odgovoriti. Dodal je, da je vojska dobila dovoljenje, da strelja v samoobrambi, v opozorilo ali da se brani pred oboroženimi napadalci. Po navedbah tajskega obrambnega ministra, generala Prawita Wongsuwona, je cilj vojaške operacije v Bangkoku vodje rdečesrajčnikov prisiliti, da se vrnejo k pogovorom z vlado.

Pred dnevi je kazalo, da bodo protestniki, ki že dva meseca zahtevajo razpustitev parlamenta in razpis volitev, z oblastmi naposled le našli skupni jezik, saj je  premier za jesen napovedal razpustitev parlamenta in sklic predčasnih volitev. Rdečesrajčniki so dogovor sprva sprejeli pod določenimi pogoji, vendar so pogajanja z vlado nato padla v vodo. Abhisit pa je svojo ponudbo v četrtek dokončno umaknil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.