Svet
0 ogledov

Tajvanci ujeti pod zemeljskimi plazovi

Tajfun je na Kitajsko prinesel poplave. Žurnal24 main
Tajfun Morakot je pustošil po vzhodu Azije, prizadetih je skoraj devet milijonov ljudi, več je mrtvih na Kitajskem in Tajvanu, sproženi zemeljski plazovi pa so pod seboj pokopali cele vasi.

Tajfun je najprej pustošil po Filipinih in Tajvanu, nato pa je zadel ob vzhodno Kitajsko. Evakuirati so morali 1,4 milijona ljudi, najmanj šest jih je umrlo, okoli šest tisoč pa jih je ostalo brez domov.

Opustošen Tajvan
Morakot je na Tajvanu ubil najmanj 38 ljudi, 62 jih pogrešajo. Številke pa se bodo še povzpele, saj so za seboj pravo razdejanje pustile tudi reke in sproženi zemeljski plazovi. Eden od teh se je sprožil nad tajvansko vasjo Siaolin. Po besedah tistih prebivalcev, ki so uspeli uiti, je v ruševinah pod plazom ujetih še okoli tristo vaščanov. Plazovi so prekinili cestne povezave ter dobavo vode in električne energije.

Podobno je prizadetih še več vasi na jugu Tajvana. ''Najprej moramo nujno priskrbeti zavetje, hrano in čisto vodo za tiste, ki so morali zapustiti svoje domove,'' je dejal Hank Du, predsednik humanitarne skupine World Vision na Tajvanu.

Na Tajvanu potekajo množične evakuacije prebivalcev. © Reuters

 

Prizadetim so že začeli razdeljevati pomoč. ''Veliko prizadetih živi na odročnih območjih, kjer so ceste v izjemno slabem stanju. Avtoceste in mostovi so poplavljeni, prekriti z zemeljskimi plazovi, drevesi in velikimi razbitinami,'' je še dejal Du.

Plaz podrl stanovanjske bloke
Plazovi se sprožajo tudi na Kitajskem. V enem izmed obalnih mest je plaz uničil šest štirinadstropnih stanovanjskih blokov in pod seboj pokopal neznano število ljudi. Do zdaj so uspeli rešiti šest prebivalcev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.