Svet
8092 ogledov

Tak bo cepilni potni list EU

nov potni list MNZ
Evropska komisija je danes predlagala zakonodajo za uvedbo covidnega potrdila, ki naj bi državljanom EU olajšalo potovanja to poletje.

To "digitalno zeleno potrdilo" bo dokaz, da se je oseba cepila proti covidu-19, da ima negativen izid testa ali da je prebolela covid-19. Potrdilo bo brezplačno, na voljo bo v digitalni ali papirnati obliki, uvedli pa naj bi ga že pred poletjem. 

Digitalno zeleno potrdilo je po navedbah komisije evropski pristop, ki bo zagotovil, da bodo vsi državljani EU in njihove družine to poletje potovali varno in s čim manj omejitvami. To potrdilo ne bo pogoj za prosto gibanje, poudarjajo v Bruslju.

Digitalni cepilni potni list | Avtor: EU EU

Digitalno zeleno potrdilo bodo lahko izdajale bolnišnice, centri za testiranje ali druge pristojne zdravstvene institucije, ki bodo imele vsaka svoj digitalni podpisni ključ.

Na digitalnem potrdilu bo QR koda, podpisana s tem digitalnim podpisom, tako da je ne bo mogoče ponarediti. Ko bodo preverili potrdilo, se bo po branju kode preveril podpis.

Države EU bodo morale omogočiti potovanja brez omejitev (na primer karantene) za vse, ki bodo cepljeni s cepivi, ki so odobrena v EU. Ali bodo omejitve odpravili tudi za tiste, ki so bili na primer cepljeni s cepivom sputnik ali katerim od kitajskih cepiv, se bodo države lahko odločile same. Le izjemoma bodo lahko države tudi od imetnikov zelenega potrdila zahtevale karanteno ali test, o tem bodo morali obvestiti Evropsko komisijo in pojasniti razloge. 

Ti podatki bodo na potrdilu 

Na potrdilu bodo naslednji podatki: ime, datum rojstva, država izdajatelja in identifikator izdajatelja. 

Na potrdilu o cepljenju dodatno še vrsta cepiva, število odmerkov in datum cepljenja, na potrdilu o testu tip testa, čas in datum testa, testni center in rezultat testa, na potrdilu o preboleli bolezni pa datum pozitvnega testa, izdajatelj potrdila, datum izdaje in datum veljavnosti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • JZekspert 14:57 18.marec 2021.

    Ne bo!!! Sanja svinja kukuruz. Preobrat bo prišel mnogo hitreje kot mislite!

  • Ender3 15:40 17.marec 2021.

    Tak dokument bo na dolgi rok koristil samo, kot " kartica zvestobe ", realno pa brez koristi.

  • Avatar Lion007
    Lion007 15:39 17.marec 2021.

    U rt si ga utaknite. Matervola!!!!