Svet
354 ogledov

Tako bodo Hrvati spodbujali rodnost

Družina Saša Despot
Hrvaška vlada je pripravila izvedbeni načrt, ki vključuje več ukrepov za izboljšanje precej slabe demografske slike v državi. Med drugim nameravajo uveljaviti univerzalni otroški dodatek.

Premier Andrej Plenković je v začetku mandata lani jeseni napovedal, da bo prednostna naloga njegove vlade demografska prenova države, ki se sooča z negativnim naravnim prirastkom in vse večjim izseljevanjem, predvsem mladih.

Med drugim so ustanovili ministrstvo za demografijo, družino, mlade in socialno politiko, ki je pripravilo izvedbeni načrt za revitalizacijo družbe. Kot je povedal državni sekretar za demografijo Marin Strmota, je Hrvaška v preteklih letih sprejela več demografskih strategij, ki pa jih ni izvajala. Predstavil je šest ukrepov, ki jih nameravajo uveljaviti, da bi ustavili negativne demografske trende.

Višja nadomestila

V saboru že poteka razprava o vladnem predlogu za zvišanje nadomestil za starše med porodniškim dopustom. Zaposlenim staršem nameravajo zvišati mesečna nadomestila v drugih šestih mesecih porodniškega dopusta z 2660 kun (350 evrov) na 3991 kun (525 evrov). Za brezposelne načrtujejo zvišanje nadomestil s 1663 kun (219 evrov) na 2328 kun (306 evrov).

Kot glavno novost so izpostavili ukinitev davčnih olajšav za otroke za zaposlene starše, ker so ugotovili, da je socialno nepravičen. Spremenili naj bi tudi sistem podeljevanja otroških dodatkov in načrtujejo uvedbo univerzalnega otroškega dodatka.

Subvencije za stanovanjska posojila

Poleg tega naj bi omejili delo ob nedeljah in praznikih, posebej v nakupovalnih središčih. Tako nameravajo postopno znižati število delovnih nedelj, v začetku za dve na leto.

Spodbujali bodo tudi pozitivno diskriminacijo zaposlenih z majhnimi otroki v zasebnem sektorju in načrtujejo izgradnjo novih vrtcev, ki bi obratovali tudi v večernih urah, ob sobotah in v poletnih mesecih, v skladu z delovnikom staršev. Sredstva za nove vrtce naj bi zagotovili tudi iz skladov Evropske unije.

Na Hrvaškem tudi načrtujejo, da bodo mladim družinam subvencionirali stanovanjska posojila v prvih štirih letih z najmanj 50 odstotki. Pomagali bodo tudi mlajšim od 45 let, če bodo kupovali prvo nepremičnino ali večje stanovanje zaradi širitve družine.

Hrvaška ministrica za demografijo, družino, mlade in socialne politike Nada Murganić je dejala, da z ukrepi spodbujajo predvsem nataliteto, a ne bodo pozabili na starejše državljane.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • samo.jst 09:58 07.marec 2017.

    Pa dobro Žurnal, smo v Sloveniji ali Hrvaški?? Trije članki zapored in vsi za sosede!

  • brencl47 09:36 05.marec 2017.

    In kaj pri nas? Pogoltni politikanti in štrukljevci bi še to najraje požrli!

  • MihaMB 08:20 05.marec 2017.

    Točno to sem želel napisat...