Svet
4395 ogledov

Tako bodo izgledali hrvaški evri

Hrvaški evro kovanci
1/4
Vlada Republike Hrvatske/Youtube/zajem zaslona
Hrvaška vlada je danes predstavila dizajn hrvaških kovancev.

Danes so izgled kovancev predstavili na seji hrvaškega Državnega sveta za uvedbo evra kot uradne valute v Republiki Hrvaški, ki bo uveden s 1. januarjem 2023.

''To so motivi, ki predstavljajo Hrvaško,'' je dejal premier Andrej Plenković, ki je pojasnil, da je lik Nikole Tesle prejel največ glasov v javnem posvetovanju. V avgustu 2021 je bil objavljen javni natečaj za dizajn kovancev, proces izbire podob pa je med 1299 prejetih predlogov trajal več mesecev.

''Šahovnica je bila določena kot motiv, ki bo skupna podlaga za vse hrvaške kovance za evre in cente. Sporočilo je torej prepoznavnost Hrvaške,'' je dejal hrvaški premier.

Izbrani motivi so poleg Tesle še hrvaška šahovnica, zemljepisna karta Republike Hrvaške, kune in glagolica. Na kovancu za 2 evra bo tako stal zemljevid Hrvaške, na njegovem robu pa bo zapisan verz Ivana Gundulića iz Himne svobode iz 17. stoletja: ''O lepa, o draga, o sladka svoboda.''

Na 1 evru se nahaja motiv kune, na 50, 20 in 10 centih pa lik Nikole Tesle. Na kovancih za 5, 2 in 1 cent bo vidna uradna okrajšava Republike Hrvaške (HR), zapisana v kvadratni glagolici, ki je bila zapisana v prvi hrvaški knjigi, izdani leta 1483.

Hrvaški evro kovanci | Avtor: Vlada Republike Hrvatske/Youtube/zajem zaslona Vlada Republike Hrvatske/Youtube/zajem zaslona

Vsak kovanec bo poskusno kovan

Vodja kabineta predsednika vlade Zvonimir Frka Petešić je dejal, da je Teslino delo ustvarilo pogoje za elektrifikacijo celotnega sveta, Tesla pa je prepoznavna svetovna osebnost.

Guverner Hrvaške narodne banke Boris Vujčić je povedal, da se bo proizvodnja orodja za kovanje kovancev začela kmalu. Hrvaška kovnica bo imela dostop do poskusnega kovanja po milijon kosov vsakega kovanca. ''Pričakujemo, da bo to do poletja,'' je dejal Vujčić.

Celoten proces je ocenjen na dobrih 900 milijonov kun (približno 120 milijonov evrov), kar vključuje stroške nabave materiala, pripravo kovanja in tiska denarja, je dodal Vujčić.

''Pomembno je, da javnost razume, da gre za proces, ki se vodi sistematično, premišljeno in vključujoče. Menim, da se je potrebno na ta veliki zgodovinski trenutek, ki nas čaka 1. januarja 2023, dobro pripraviti v vseh pogledih. To seveda vključuje pripravo kakovostnega zakona in vrsto drugih zakonov, ki jih bomo letos spremenili. To vključuje tudi pripravo gospodarstva in področja varstva potrošnikov, ki je eno od temeljnih načel v tem procesu,'' je še dejal premier Plenković.

Avtorji oblikovanja podobe kovancev so Ivan Šivak (zemljevid), Stjepan Pranjković (kune), Ivan Domagoj Račić (Tesla) in Maja Škripelj (Glagolica).

Septembra na Hrvaškem cene v kunah in evrih

Plenković je že pred tremi tedni napovedal, da bodo s 5. septembrom cene v državi prikazane tako v kunah kot v evrih. Tako bo ostalo skozi celotno leto 2023.

Cene proizvodov in storitev za široko porabo na Hrvaškem, merjene z indeksom cen življenjskih potrebščin, so se decembra 2021 v primerjavi z decembrom 2020 zvišale za 5,5 %, medtem ko so se v celotnem letu 2021 medletno zvišale za 2,6 %, je objavil hrvaški državni statistični urad v januarju.

Decembrska letna stopnja inflacije je bila najvišja od oktobra 2008, ko je znašala 5,9 %. V primerjavi z novembrom 2021 pa so cene življenjskih potrebščin na Hrvaškem v povprečju ostale enake. Povprečna letna stopnja inflacije za celotno leto je znašala 2,6 %.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Naklonsky 22:03 04.februar 2022.

    Pa koga to briga...

  • jozicamurn 18:23 04.februar 2022.

    Torej Nikola Tesla, ki se je v spisih in v vseh arhivih tako v Beogradu kot v New Yorku, izjasnil se je kot Srb in ga je po domače naredil pravoslavni pop, živel na območju takratne Avstroogrske (Hrvaška sploh ni ...prikaži več obstajala), je kar naenkrat postal Hrvat na EU kovancu? Hrvati so kot prvo trčeni, kot drugo so pa tatje. Enkrat tat, vedno tat. Nimajo svojih lastnih velikanov in si zaradi tega za svojega vzamejo Srba.

  • bljitva 15:25 04.februar 2022.

    čudn da niso Einsteina dal na kovanc...