Svet
31 ogledov

Tako cilje Islamske države uničuje Rusija

Bombandiranje Islamske države LiveLeak
Portal Fort Russ je objavil posnetke agencije Russiaworks, posnete z dronom nad Damaskom, kjer ruske sile sodelujejo v boju proti Islamski državi.

Posnetki prikazujejo razrušeni Damask kot tudi boje na terenu.

ZDA in Rusija sta medtem včeraj v Moskvi sklenili sporazum, ki naj bi zagotavljal, da med bombandiranjem ciljev v Siriji ne bi prihajalo do incidentov, so potrdili v Pentagonu in Kremlju.

Memorandum po besedah namestnika ruskega obrambnega ministra Anatolija Antonova predpisuje več pravil, postopkov in omejitev, da med ameriškimi in ruskimi piloti v sirskem zračnem prostoru ne bi prihajalo do kakih incidentov.

Kanada umika letala

ZDA s koalicijo približno 60 arabskih, zahodnih in drugih držav že več kot leto napada položaje džihadistične skupine Islamska država, Rusija je s posredovanjem začela 30. septembra.

Kanada je medtem napovedala umik svojih letal iz boja proti Islamski državi; to je napovedal bodoči kanadski premier Justin Trudeau. Njegova Liberalna stranka je z zmago na volitvah končala desetletje vladavine konservativcev in kot je svetu sporočil Trudeau, se Kanada vrača na svetovni oder.

Med prvimi svetovnimi voditelji se je Trudeau v torek pogovarjal s predsednikom južne sosede, Barackom Obamo. Seznanil ga je z dejstvom, da namerava uresničiti predvolilno obljubo o umiku kanadske vojske oziroma letalskih sil iz operacij proti IS. Kanada sicer ostaja v koaliciji proti skrajni skupini, vendar pa v letalskih napadih ne bo več sodelovala. Kdaj naj bi se umik zgodil, 43-letni Trudeau ni navedel. "Misijo želimo končati odgovorno," je dejal na novinarski konferenci.

Komentarjev 9