Svet
155 ogledov

Tako izgleda Črni petek v ZDA: Pretepi, aretacije, stampedo

Črni petek EPA
Ameriška potrošniška tradicija iskanja velikih popustov na tako imenovani črni petek takoj po zahvalnem dnevu, ki velja za uradni začetek praznične prodajne sezone, se je v mnogih trgovinah končala s pretepi, stampedi, tudi aretacijami. Zaradi potrošniške mrzlice sta umrla vsaj dva človeka. V Nevadi so se streljali zaradi parkirišča, podobno tudi v New Jerseyju in Tennesseeju.

Združenje ameriških trgovcev na drobno ocenjuje, da je za letošnji praznični konec tedna po zahvalnem dnevu zapravljalo okoli 137 milijonov Američanov, in to tako v trgovinah kot po spletu. Vštete niso prodajalne avtomobilov, bencinske črpalke in restavracije.

Letošnja celotna praznična prodajna sezona, ki traja konec novembra in decembra, pa naj bi trgovcem navrgla 3,6 odstotka več denarja kot lanska.

Zadnja leta oziroma desetletja črni petek izgublja na pomenu, vendar pa je za trgovce še vedno dober dan, kljub temu da se vse več ljudi odloča, da ne bodo tvegali življenj in bodo raje kupovali od doma po spletu.

Ne glede na to in ne glede na dejstvo, da so trgovske verige s popusti začele že v začetku tedna, je bil naval na trgovine takoj po polnoči s četrtka na petek še vedno velik.

Črni petek | Avtor: EPA EPA

Morda največji v treh zveznih državah (Maine, Massachusetts in Rhode Island), ki so z zakonom prepovedale prodaje in razprodaje v trgovskih centrih na zahvalni dan. Ljudje so v petek zjutraj najbolj pograbili drage elektronske izdelke od televizorjev do računalnikov, ki so bili krepko znižani.

Ker bi vsak rad sklenil dober posel, kupcev pa je včasih več kot zaželenih artiklov, prihaja do spopadov. Spor okoli parkirnega prostora pred trgovskim središčem v Renu je zahteval eno življenje, smrtna žrtev je bila tudi pred nakupovalnim centrom v Atlantic Cityju, streljali pa so se tudi v Tennesseeju. Prerivanja in pretepi so stalnica tudi znotraj trgovin.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • jozicamurn 20:16 28.november 2016.

    Groza, še živali so bolj kulturne. Je pa res da je tam resnično ceneje ko so popust,i pri nas pa je nateg za znoret in so cene iste kot prej oz. max 1-2 eur ceneje kar bi bilo tako in ...prikaži več tako nek 3% popust na gotovino in podobno.

  • blueone 20:09 28.november 2016.

    Ja 90% popusta je za 3 artikle iste vrste, za vse ostale artikle iste vrste je popust občutno manjši...tako je to...in zato nastane to....

  • Avatar Dux_Ursus
    Dux_Ursus 20:01 28.november 2016.

    Greatest nation on the face of earth :)Džungla