Svet
2359 ogledov

Tako je poletelo največje letalo na svetu

največje letalo stratolaunch behemot True value paint
Letalo, ki ima razpon kril daljši od nogometnega igrišča, je opravilo dveinpolurni polet.

Prvi uspešen polet letala z orjaškimi dimenzijami so opravili nad puščavo Mojave v ZDA. Letalo, poimenovano stratolaunch behemot, ima dva trupa in šest motorjev boeing 767. V atmosfero bo prevažalo nosilne rakete, ki bodo nato z lastnim pogonom poskrbele za utirjenje satelitov. 

Kot so sporočili iz podjetja Stratolaunch, je letalo, ki ima razpon kril daljši od nogometnega igrišča, opravilo dveinpolurni polet. Doslej so ga testirali le na tleh. Na prvem poletu je doseglo maksimalno hitrost 304 kilometre na uro in doseglo višino 17.000 čevljev (5182 metrov).

Letalo se ponaša z orjaškimi dimenzijami. Razpon kril je 117 metrov, kar je skoraj 40 metrov več kot pri največjem potniškem letalu airbusu A380. Razpon kril trenutno največjega letala na svetu, tovornega antonova An-225, je okoli 88 metrov.

največje letalo stratolaunch behemot | Avtor: True value paint True value paint

Novo letalo, ki ga je zgradilo podjetje Scaled Composites, ima tudi veliko nosilnost.

Prevoz nosilnih raket v atmosfero z letalom ima več prednosti pred njihovo izstrelitvijo s ploščadi na tleh, saj je poleg tega, da je zanj potrebna le dovolj dolga vzletna steza (3,7 kilometra), tudi precej cenejši in omogoča pogostejše izstrelitve.

Gre za projekt lani umrlega soustanovitelja Microsofta Paula Allena, ki je leta 2011 z letalskim inženirjem in prijateljem Burtom Rutanom, s katerim sta pred tem že sodelovala pri projektu SpaceShipOne, ustanovil podjetje Stratolaunch Systems.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • peromornar 12:56 14.april 2019.

    Tipično, USA mora biti prva. Trumpl je demokratično "zapovedal" AMEUIKA FIRST! Dito, to letalo bo naredilo malo več kot "Big GOOSE", AN 225 - Mria pa leti že leta in je vlečni konj!