Svet
45107 ogledov

Tako krvavo so se Rusi maščevali Ukrajincem za zmago Evroviziji

Mariupolj Ukrajina vojna
1/2
Profimedia
Ukrajinski viri trdijo, da so ruske sile po sinočnji zmagi Ukrajine na tekmovanju za pesem Evrovizije na jeklarno Azovstal v mestu Mariupolj na jugu države odvrgle fosforjeve bombe, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ruska vojska naj bi danes zadela tudi več vojaških ciljev na zahodu Ukrajine, v bližini meje s Poljsko.

"Pekel je prišel na Zemljo, v Azovstal," je na Telegramu zapisal svetovalec župana Mariupolja Petro Andriuščenko. Objavil je videoposnetek napada, čeprav verodostojnosti posnetka ni bilo mogoče neodvisno preveriti, navaja dpa.

Ukrajinski viri po navedbah dpa trdijo, da je šlo za fosforjeve bombe, ki se ob stiku s kisikom vžgejo in tako povzročijo ogromno škodo. Njihova uporaba na naseljenih območjih je po mednarodnem pravu prepovedana.

Andriuščenko je poleg posnetka objavil tudi slike, na katerih so bili vidni napisi na bombah, zaradi katerih se je zdelo, da so bile odvržene kot odgovor na zmago Ukrajine na tekmovanju za pesem Evrovizije, ki je sinoči potekalo v Torinu v Italiji.

Na omrežju Telegram sta se pojavili fotografiji dveh bomb. Na eni naj bi šlo za prepis besed pevca ukrajinske zmagovalne skupine Kalush Orchestra, ki je na odru po sinočnji zmagi pozval k pomoči Mariupolju in borcem v jeklarni Azovstal. "Pomagajte Mariupolu. Pomagajte Azovstalu. Takoj zdaj," je zapisano poleg datuma 14. 5. 

"Slišala sem prošnjo, da je treba zj.... Azov," pa je zapisano na drugi bombi pod pripisom Eurosong 2022 in z referenco na ostanke ukrajinskega ekstremističnega bataljona Azov, ki se skriva v labirintih jeklarne. 

Bomba za Mariupol | Avtor: Telegram Telegram

Bomba za Mariupol | Avtor: Telegram Telegram

V oblegani jeklarni Azovstal je po navedbah ukrajinskih virov še vedno ujetih približno 1000 ljudi. Dosedanji poskusi evakuacij so se izkazali za zelo težavne, vendar v jeklarni Azovstal še naprej zavračajo ruske pozive k predaji.

Ruska vojska je medtem danes zadela tudi več vojaških ciljev na zahodu Ukrajine, v bližini meje s Poljsko. Vojaško infrastrukturo na območju mesta Javoriv je zgodaj zjutraj prizadel raketni napad, je v izjavi na družbenem omrežju Telegram sporočil guverner regije Lviv, Maksim Kozicki.

"Štiri sovražnikove rakete so zadele eno od vojaških infrastruktur v regiji Lviv. Po prvih podatkih nihče ni umrl. Nihče ni poiskal zdravniške pomoči," je po navedbah agencije Reuters dodal Kozicki. Poročil ni bilo mogoče neodvisno preveriti, Moskva pa se še ni odzvala.

Regionalno letalsko poveljstvo ukrajinskih letalskih sil je ob tem na družbenih omrežjih objavilo, da je bilo iz črnomorske regije v regijo Lviv izstreljenih več raket. Dve raketi sta bili po njihovih navedbah uničeni, preden sta zadeli cilj.

 
Komentarjev 55
 • bobubob 12:26 16.maj 2022.

  Kaj vojna, pomembno je, da so bila na Brdu takrat lička dovolj mehko kuhana. Ob takih trenutkih se o političnem reševanju kriznih žarišč vendar ne govori. Je čas fotkanja in je čas streljanja. Tako očitno menijo ameriški hlapci v EU ...prikaži večU katerim je takrat predsedovala Slovenija. Ukrajinci so menda s popevko zmagali, poslali smo jim nekaj pik in še nekaj orožja, sedaj pa si lahko po pilatovsko umijemo roke in hlapčevsko čakamo na nove ukaze tujcev, kje naj še zakurimo, da bomo potem glasno gasili.

 • Avatar Syn
  Syn 06:08 16.maj 2022.

  LOL.. :), Bravo Rusi!

 • rd2dmk2 22:24 15.maj 2022.

  ja no upam da v sloveniji ni prav nobenga rusa, ki ima probleme s sosedi. ker , ja ker se lahk pritoži Putinu,. in kaj boste potem gobezdala portalska, ko bo začelo ropotat.. boste še tak se petelinili. ja no ...prikaži večo tud po balkanu so imeli iste izgovore, kajne ? da ne spomnim falklandov pa vse vmes. veste izgovor je dober če ga pes na repu prinese. in tako kot v štacuni preteče rok konzervi piva, tako tud metkom in granatam v skladišču. pa lahko noč vam želim