Svet
91 ogledov

Tako se je izognil urgenci in šivanju

Poškodovan deček Profimedias
Ameriški zdravnik in homeopat Timothy R. Dooley je v svojem blogu opisal primer, kjer so dečka pozdravili tudi s pomočjo iznajdljivosti in lepila.

Dooley je nekaj časa kot prostovoljec delal v majhni ordinaciji na jugu Missourija, tam pa je imel priložnost pomagati šestletnemu dečku po menu Jai. Deček se je na kliniki prikazal v spremstvu panične matere, glavo in majico je imel močno okrvavljeno.

Glavo si je poškodoval med plezanjem po vrvi, rezultat je bila petcentimetrska odprta rana na vrhu glave. Tamkajšnji zdravnik je nemudoma predlagal šivanje, Dooleyu pa se je posvetila druga možnost. Zdravniku je predlagal, da z močnim lepilom zlepijo lase, ti pa bodo držali kožo dovolj časa skupaj, da se bo rana brez šivanja zacelila. Domači zdravnik je bil navdušen nad idejo in Dooleyu prepustil oskrbo dečka.

Cukanje za lase ga je bolelo

Mamica fantka je bila nekoliko skeptična nad idejo, zato ji je Dooley pojasnil, da se bo rana brez dodatnih posegov kot sta injekcija in šivanje, zacelila še hitreje.

Med čakanjem na hitro univerzalno lepilo iz trgovine, je Dooley dečku očistil rano. Iskal je morebitne tujke, ki bi lahko kasneje povzročili infekcijo. Rana je izgledala čista, zato jo je izpiral s sterilno fiziološko raztopino, na koncu jo je izplaknil tudi z nekaj tinkture ognjiča. Ognjič deluje antiseptično, ima pa tudi regenerativne lastnosti, ki pospešujejo celjenje ran.

Kmalu zatem se je iz trgovine vrnil zdravnik in prinesel hitro univerzalno lepilo. Ko je Dooley poskusil potegniti lase čez rano, je dečka močno bolelo. Zdravnika je to presenetilo, saj šestletnika med čiščenjem rane ni prav nič bolelo. Ko je nekajkrat neuspešno poskusil vleči za lase, je ugotovil, da ideja z lasmi ne bo delovala. Tako je Dooley zaprl rano kar s prsti, jo posušil in na kožo okoli rane nanesel nekaj kaplic lepila. Pri tem je pazil, da lepilo ne bi zašlo na rano. Nato je rano prekril z gazo in povojem. Jai je bil že čez nekaj dni kot nov.

Dooley pojasnjuje, da se je na tak način deček izognil vožnji na urgenco in dolgemu čakanju v vrstah. Ob tem opozarja, da lepilo iz trgovine ni primerno za tiste, ki imajo preobčutljivo kožo in da lahko takšen poseg opravi le izkušeno zdravstveno osebje.