Svet
22259 ogledov

Trije mrtvi, tako se je končala drama pri zagrebškem letališču

Strelski pohod v kraju Velika Gorica, dvojni umor in samomor
1/4
Željko Lukunić/PIXSELL
Upokojeni avtomehanik Zvonko je ustrelil svojo mater, žena je uspela pobegniti v sosednjo cvetličarno, kjer je ubil tudi njo. Medtem ko so ga iskali policijski specialci, se je vrnil v hišo, kjer se je ustrelil.

Okrog desetih zjutraj so v kraju Velika Gorica (pri zagrebškem letališču) odjeknili streli. Zvonko D. je s strelnim orožjem pred hišo, v kateri so živeli, ubil svojo mater, soproga je uspela pobegniti v bližnjo cvetličarno.

"Začelo se je zjutraj, mamo je s puško lovil po hiši, streljal je nanjo, slišali so se kriki. Ranjena je obležala na dvorišču. Hitro so prišli specialci," je za portal 24sata povedala ženska, ki živi v bližini. "Nisem pripravljena za izjave, situacija še traja. Kolikor vem, je sosed ubil soprogo. Prosim vas za razumevanje," so jim povedali v bližnji cvetličarni.

V nekaj minutah so prišli policija, reševalci in protiteroristična enota Lučko, prišli so pogajalci za primere kriz s talci. Specialci so obkrožili hišo in začeli iskati moškega, ki so ga sosedi posneli, kako hodi po ulici. Po prvih informacijah se je najprej skrival na dvoriščih bližnjih hiš, policija je obkolila okrog 500 kvadratnih metrov veliko področje. Vse, ki so bili v hišah, so opozorili, naj ne hodijo ven in naj zaklenejo vrata, sosede, ki so prišli mimo, so poslali v bližnji lokal.

Strelski pohod v kraju Velika Gorica, dvojni umor in samomor | Avtor: Željko Lukunić/PIXSELL Željko Lukunić/PIXSELL

Storilec je pobegnil do svoje hiše, po pol ure so ga tam našli mrtvega. "Okrog 11.20 smo na lokaciji, kjer je policija locirala moškega, v neposredni bližini dogajanja našli truplo starejše članice družine in moškega, najverjetneje storilca kaznivega dejanja umora in samomora," je sporočila policija.

Upokojeni avtomehanik Zvonko D. je bil star nekaj čez 60 let, tukaj pa je živel vse življenje. Z ženo je stanoval v nadstropju, v pritličju je živela mama.

"Tako na videz ga poznam že celo življenje, miren človek. Popije en špricer v lokalu in odide. Že dolgo je invalidsko upokojen," je povedal eden od sosedov, ki pravi, da ga zdaj že dolgo ni videl, ker je začel hoditi v drug lokal.

Policija te družine še ni obravnavala, prav tako ne center za socialno delo. Za orožje, s katerim je ubijal, ni imel dovoljenja. Policija je ob tem vse državljane spomnila, da je mogoče ilegalno orožje brez kazni predati policiji in da lahko to reši življenje.

Strelski pohod v kraju Velika Gorica, dvojni umor in samomor | Avtor: Željko Lukunić/PIXSELL Željko Lukunić/PIXSELL

"Če imate orožje v rokah, se spori pogosto končajo z zelo težkimi posledicami. Od prijave do potrditve dvojnega umora in samomora ni pretekla niti ene ura," je povedala predstavnica zagrebške policijske uprave Marija Goatti.

Tisti, ki so ga bolje poznali, so povedali, da je bil pogosto pijan in prepirljiv. "Bil je živčen in volk samotar. Trdil je, da ne kadi, če mu pa ne bi dali cigarete, bi postal zelo jezen. Ni mi bilo prijetno ob njem, izogibala sem se ga. Mama in soproga sta bili pa prekrasni ženski," je povedala soseda.

Z njo so se strinjali tudi moški, ki so v lokalu čakali, da bodo lahko šli nazaj v svoje hiše. "Bil je čuden, držal se je ob strani. V zadnjem času je zelo oslabel zaradi neke bolezni. Bil je živčen in nismo se družili z njim," je povedal starejši moški, ki se je med Zvonkovim strelskim pohodom ravno vračal iz trgovine.

"Mislim, da sem ga trikrat v življenju videla treznega na dvorišču. Ves čas je nekaj kričal in maltretiral ženo in mamo, bil je zelo živčen," je povedala stanovalka Zagrebške ulice, kjer se je zgodil strelski pohod. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 10:20 30.december 2023.

    A je kaj čudnega,ko je toliko nasilnih filmov na televiziji,seks filmov pa tako malo ,kot da je to prepovedano