Svet
24376 ogledov

Tako se je Trump odzval na dogajanje v Ukrajini

Donald Trump Epa
Po ruskem priznanju neodvisnosti republik Lugansk in Doneck se je sedaj oglasil tudi bivši predsednik ZDA Donald Trump.

Konservativna radijska oddaja The Clay Travis & Buck Sexton Show je v torek gostila Donalda Trumpa, ki je ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za mirovnika in njegovo potezo razglasil kot ''genialno''.

Nekdanji predsednik je v pogovoru dejal: "Torej Putin zdaj pravi: 'Neodvisen' je velik del Ukrajine. Rekel sem si, kako pametno je to? Šel bo in postal mirovnik. To je najmočnejša mirovna sila. To bi lahko uporabili tudi na naši južni meji. To je najmočnejša mirovna sila, kar sem jih kdaj videl. Nikoli še nisem videl toliko tankov. Vsekakor bodo ohranili mir.''

Putina je ob tem označil za zelo inteligentnega in se pohvalil, da gre za njegovega dobrega prijatelja. ''To je človek, ki je zelo pameten. Poznam ga zelo dobro. Zelo, zelo dobro," je bil vzhičen Trump. “Putina sem zelo dobro poznal. Z njim sem se odlično razumel. Všeč mi je bil in jaz njemu,” je svoj odnos z ruskim predsednikom orisal Trump.

Trump je Putina pohvalil, da je ponosen in šarmanten moški, ki ljubi svojo domovino. Obenem si je pripisal zasluge, da je v času njegove administracije preprečil rusko invazijo v Ukrajino. "Vedel sem, da si je Ukrajino želel od vedno. O tem sem se pogovarjal z njim. Rekel sem mu: 'Ne moreš. Tega ne boš naredil.' A videl sem, da si je to želel," je dejal nekdanji ameriški predsednik.

Trump je sicer med svojo kampanjo leta 2016 predlagal, da bi Rusija lahko obdržala Krim, ki ga ruska vojska priključila državi leta 2014. "Krimsko ljudstvo bi, kot sem slišal, bilo raje z Rusijo kot pa tam, kjer so bili," je takrat povedal Trump.

Obenem je podal kritike na Bidnov račun

Morebitni republikanski kandidat za volitve predsednika v 2024 je v intervjuju kritiziral tudi predsednika Joa Bidna, češ da so njegove poteze nepremišljene. ''To se v naši administraciji nikoli ne bi zgodilo," je bil prepričan Trump in Bidna označil za "moža, ki nima pojma o tem, kaj počne."

Biden je v torek sprejel ekonomske sankcije proti Rusiji. Te zadevajo dve veliki ruski finančni instituciji in zmožnost ruske vlade dostopa do zahodnega financiranja. Dodatne sankcije, ki bodo predvidoma sprejete v prihodnjih dneh, pa bodo ciljale na rusko elito in njihove družine.

Ameriški analitiki opozarjajo, da je Trump s tovrstnimi izjavami želel vzpodbuditi pozornost. Hkrati jih skrbi, da bi lahko tovrstne izjave imele posledice v spodkopavanju zunanje politike ZDA, predvsem v luči, ko poskuša predsednik Joe Biden preprečiti možnost oboroženega konflikta, ki bi lahko ubila na tisoče ljudi in ogrozila svetovni mir.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:30 23.februar 2022.

    Trampob butelj pa še našega Janeza premaga.

  • marko345 17:51 23.februar 2022.

    Kennedy je Rusom zagrozil, pa so zapustili Kubo. Sedaj bo pa Biden EU pod ceno profal zaloge plina, ki že leta čakajo v tankerjih, napolnil proračun iz davkov na ta plin, Rusi bodo pa jedli surovo koruzo. Amerika bo vedno ...prikaži več pomagala Europi, saj so tu njene korenine.

  • sam1 15:31 23.februar 2022.

    Jajo sigurno ni prebral Dumpovega komentarja,ker bi drugače obiskal Rusijo in ne Ukrajine....