Svet
519 ogledov

Tako se pije peneče vino v vesolju

Pitje penečega vina Mumm v vesolju
1/10
Mumm
Za pitje v breztežnostnem prostoru so razvili posebno peneče vino.

Pred dnevi so podpisali prvo pogodbo za izlet v vesolje. Ob tem se zastavlja vprašanje, kako bodo izletniki praznovali vstop v vesolje. Prva izbira za posebne priložnosti je peneče vino, a v breztežnostnem prostoru je to skoraj nemogoče. No, je bilo.

Podjetje Mumm je tri leta razvijalo peneče vino, ki bi ga lahko pili v vesolju. Posebna steklenica vsebino izloča kot peno, ki se jo nato lahko ujame v kozarce ali pa spije kar medtem, ko lebdi v zraku. 

Ob začetku prodaje so najeli letalo Airbus A310, ki ga Evropska vesoljska agencija uporablja za simulacije breztežnostnega prostora in priprave astronavtov.

Na prvem poletu s tem penečim vinom je bil tudi francoski astronavt Jean-Francois Clervoy, ki je prepričan, da bodo vesoljski izletniki želeli praznovati izstop iz zemeljske atmosfere, delno zaradi tega, kar bodo videli skozi okno, delno pa ker si bodo to lahko privoščili. "Če si v vesolju kot astronavt, si osredotočen na svoje naloge in nimaš časa razmišljati o tem, da si v vesolju," pravi Clervoy. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.