Svet
11000 ogledov

Tako se v hrvaški Istri borijo s komarji. Neverjetno?

Južna Istra Danijel Bartolić
Pilotski projekt za krčenje komarjev.

V Istri so v naravo v minulih dneh izpustili 10.000 sterilnih tigrastih komarjev. Pripeljali so jih iz Bologne, uporabili pa so jih v sklopu pilotnega projekta krčenja te vrste komarjev na območju Premanture, piše regionalni hrvaški časnik Glas Istre. S to metodo želijo zmanjšati populacijo komarjev pa tudi uporabo insekticidov na tem območju.

To je prva izpustitev sterilnih samcev komarja na območju Hrvaške, gre pa za komarje vrste Aedes albopictus, je za Glas Istre povedal Nediljko Landeka iz službe za epidemiologijo izobraževalnega zavoda za javno zdravstvo istrske županije.

Tigrasti komar | Avtor: Profimedia Profimedia
"Tehnika sterilnih žuželk (SIT) je biološka metoda krčenja ciljane vrste z izpustitvijo sterilnih samcev v naravo. Ti se parijo z divjimi samicami, posledica tega pa je, da samica izleže neoplojena jajčeca in posledično ne dobi potomcev. To je ekološko sprejemljiva metoda, ki bi morala ne samo vplivati na zmanjšanje populacije komarjev, ampak tudi na zmanjšanje potrebe po uporabi insekticidov v okolju," je pojasnil Landeka.

V Premanturi nameravajo do začetka avgusta v naravo vsak teden izpustiti po 50.000 novih sterilnih komarjev. Komarje bodo vsakič označili z drugo barvo, da bodo lahko spremljali njihovo gibanje in življenjsko dobo.

Zdravje Pilotko pičil komar, zgodilo se je nepredstavljivo

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • Svobodnež 21:41 12.julij 2022.

    Glede na podnaslov sem mislil, da jim je uspelo komarje skrčiti do te mere, da človeške kože sploh ne morejo predreti...