Svet
1758 ogledov

Tako so izkoristili luknjo v zakonu pri uvozu ukrajinskega mesa v EU

Perutnina Profimedias
Ukrajinski perutninarski kralj je z domiselno rešitvijo zaobšel zakon in povečal svoj dostop na evropski trg.

Uvoz perutninskega mesa iz Ukrajine v EU se je močno povečal kljub kvotam, ki jih je EU določila. Podjetje Myronivsky Hliboproduct, ki je po novem tudi lastnik Perutnine Ptuj, je eden večjih izvoznikov perutninskega mesa na evropski trg. 

Podatki, ki jih je za DW potrdilo podjetje, kažejo, da se število izvoženega mesa na območje EU giblje više od kvot. Avstrijski Kurier pojasnjuje, kako se je podjetje znašlo in zaobšlo omenjeno omejitev pri fileju piščančjih prsi. V EU jih izvažajo s kostjo, kar pomeni, da se tak kos mesa obravnava kot meso nižje kakovosti, za katerega pa ni omejitev. Omenjenim kosom nato v obratih na Slovaškem in Nizozemskem odstranijo kost in jih lahko prodajajo kot proizvod iz EU. Na ta način lahko meso neovirano prodajajo znotraj EU in ga hkrati tudi izvažajo na druge trge brez dajatev. 

Letos velja kvota 18.400 ton svežega perutninskega mesa in naj bi se v prihodnjih dveh letih dvignila na 20.000 ton. Obenem je predviden tudi uvoz 20.000 ton zmrznjenega perutninskega mesa.  

V podjetju so pojasnili, da spoštujejo predpise EU in da imajo potrditev s strani evropskih institucij, da so njihovi postopki skladni z veljavno zakonodajo. 

Praksa je povzročila veliko razburjena predvsem v Avstriji. Avstrijske oblasti pričakujejo, da bo nova evropska komisija ukrepala in zaščitila evropske kmete. Avstrijska ministrica Elisabeth Köstinger pričakuje spremembe na področju označevanja proizvodov. Želijo, da bo z izdelkov jasno razvidno, od kod prihaja meso. 

Ukrajina zaseda tretje mesto na lestvici največjih izvoznikov perutnine v EU. V letu 2018 je po podatkih Eurostat izvozila več kot 123.000 ton mesa. Več perutnine kot Ukrajina v EU izvozita Tajska in Brazilija. Obenem pa je treba dodati, da EU izvozi v Ukrajino skoraj 180.000 ton perutnine. 

EU naj bi sicer z ukrajinsko stranjo dosegla dogovor o novih kvotah za uvoz mesa iz Ukrajine, piše DW. Kvote naj bi se razširile na vse kategorije perutninskih izdelkov, tudi na tiste, kjer jih do zdaj niso poznali.

Komentarjev 1