Svet
5935 ogledov

Tako so "poskrbeli" za pedofilskega milijarderja

Ameriški sodnik
Republikanski senator Ben Sasse iz Nebraske se je v sredo pridružil 15 demokratskim kongresnikom, ki zahtevajo notranjo preiskavo v pravosodnem ministrstvu ZDA zaradi milijarderja Jeffreyja Epsteina, ki se je leta 2008 izognil dolgi zaporni kazni, kljub številnim spolnim zlorabam mladoletnic.

Zgodbo je konec novembra znova obudil časopis Miami Herald, ki je po temeljiti preiskavi identificiral 80 žrtev bogatega upravljavca hedge skladov Epsteina, ki ima tesne povezave s politiki obeh strank, Pred leti je s svojim zasebnim letalom prevažal naokrog nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona, med prijatelje pa šteje tudi sedanjega predsednika Donalda Trumpa, ki je Epsteina pred kratkim označil za imenitnega človeka.

Po razkritjih v Miami Heraldu je 15 demokratov od pravosodnega ministrstva zahtevalo preiskavo, v sredo se je pridružil tudi Sasse, ki zahteva pisne odgovore na vrsto vprašanj do petka. "Dejstvo, da je ta pošast (Epstein) dobila patetično nizko kazen, je parodija ki nas mora vse ogorčiti. Še posebej me jezi, da si je ministrstvo tako močno prizadevalo za tak dogovor in ga skrilo pred dekleti, ki jih je zlorabljal," je sporočil Sasse.

Tožilci našli 36 zlorabljenih najstnic, novinarji pa 80

Zvezno tožilstvo je leta 2008 identificiralo le 36 zlorabljenih najstnic, ki jim je Epstein plačal odškodnino, Miami Herald jih je našel najmanj 80 samo v graščini na Floridi. Verjetno pa jih je še veliko več, saj ima Epstein zasebno letalo s katerim je prevažal mladoletnice do svojih drugih graščin in stanovanj po ZDA ter v tujini. Tabloidi so njegovo letalo opredelili kot "Lolita Express", na njem pa je vozil tudi britanskega princa Andrewa, ki ga ena od žrtev prav tako obtožuje zlorab, kar pa princ Andrew zanika.

Epstein je od leta 2008 registriran kot spolni zločinec. Ujeli so ga leta 2005, ko so starši 14-letnice prijavili policiji, da jo je Epstein v svoji graščini v Palm Beachu na Floridi spolno zlorabil. Srednješolka je imenovala tudi druge žrtve, ki so spet imenovale naslednje in sprožil se je plaz, ki bi navadnega Američana brez tako močnih političnih zvez in denarja poslala v zapor do konca življenja.

14-letnica naj bi bila prostitutka

Vendar je Epstein sestavil tako imenovano sanjsko ekipo odvetnikov, med katerimi so bili nekdanji posebni tožilec proti Clintonu Ken Starr, nekdanji odvetnik O.J. Simpsona Alan Dershowitz ter drugi, ki so mu pri zveznem tožilcu Floride Alexandru Acosti izposlovali prav tako sanjski dogovor o priznanju krivde. Acosta je danes minister za delo v Trumpovi administraciji.

Epstein je leta 2008 priznal krivdo le za spolni odnos s 14-letnico, ki je bila v dokumentih omenjena kot prostitutka, čeprav to do dopolnjenega 18 leta starosti ni mogla biti ne po zakonih Floride ne po zakonih ZDA. Epstein je sprejel kazen 13 mesecev zapora in registracijo za spolnega zločinca. Slednje je za ljudi brez denarja v ZDA huda kazen, saj na primer ne smejo živeti blizu otrok ali šol.

Epstein je kazen preživel v posebnem zasebnem oddelku šerifovega pripora v West Palm Beachu, česar kot spolni zločinec ne bi smel, obenem mu je šerif dovolil oditi na prostost za 12 ur po šest dni na teden. Zločin je priznal po državni zakonodaji, po zveznih zakonih pa ga sploh niso preganjali in še danes ni jasno, zakaj.

Tožilec zagovarjal zločinca

Odvetniki | Avtor: Profimedia Profimedia

Urad Acoste je potem lagal žrtvam, ki jih je obvestil, da se zvezna preiskava nadaljuje in bo trajala več let. Epstein se je leta 2011 počutil že tako varnega, da je v New Yorku od sodišča zahteval, da mu zniža kategorizacijo spolnega zločinca iz najvišje v najnižjo, pri čemer ga ni zagovarjal nihče drug kot neslavni newyorški javni tožilec Cyrus Vance mlajši.

Isti Vance, ki pred leti ni hotel preganjati podobno dobro politično povezanega producenta Harveyja Weinsteina ne glede na primer, ki so mu ga predali newyorški policisti. Sodnica Ruth Pickholtz je izrazila šok in povedala, da še v življenju ni videla, da bi tožilec zagovarjal serijskega spolnega zločinca in je Epsteinovo zahtevo gladko zavrnila.

Eden od odvetnikov žrtev spolnih zlorab Bradley Edwards se je v sredo poravnal z Epsteinom, ki ga je tožil, odvetnik pa njega. Epstein je izgubil in se opravičil ter plačal odškodnino, Edwards dekleta še naprej zastopa, skupaj s številnimi drugimi kolegi v tožbi proti zvezni vladi oziroma pravosodnemu ministrstvu ZDA.

Dogovor o priznanju krivde iz leta 2008 je namreč gladko kršil zvezni zakon o varstvu pravic žrtev zločina, ker bi moralo tožilstvo pred dogovorom o tem obvestiti žrtve. Še hujši prekršek je dejstvo, da je zvezno tožilstvo v dogovoru z Epsteinovimi odvetniki dogovor pred žrtvami namerno prikrilo.

Zlorabljal 13 in 14 let stara dekleta

Epstein je dekleta v graščini zlorabljal od leta 2001 do leta 2006. Miami Herald je dobil izjave od osmih žrtev, štiri so bile pripravljene spregovoriti na videu. Zgodbe so si skoraj povsem enake. Šlo je za dekleta stara 13 ali 14 let.

Poleg tožbe deklet proti zvezni vladi se pripravlja še ena v New Yorku, in sicer, da je Epstein izkoristil mednarodno agencijo za manekenke Mc2 za pošiljanje mladoletnic iz tujine v New York. Novačili so 13-letnice iz Evrope, Ekvadorja in Brazilije, jim plačali vize in jih nastanili v Epsteinovo stavbo v New Yorku. Tako pravi zaprisežena izjava nekdanje računovodkinje agencije Maritze Vasquez.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:13 07.december 2018.

    Za take bi bilo treba naredit eno tajno grupo,ki bi “poskrbela“ preko noči,da izginejo neznano kam

  • 154bb981b46dec9676b53ddcf41cbd570c99c952 15:04 06.december 2018.

    tako golazen je potrebno mučiti in to skozi mučiti, taka golazen ne sodi v našo družbo. Crkne naj gnida nagnusna!!!!

  • rosalina 12:02 06.december 2018.

    Naredil bom 86 evrov na uro od doma. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da je povprecje 95 dolarjev, vendar vidim, kako to pocne zdaj. Zdaj imam toliko svobode, ko sem sam lastnik. obišcite++++++++======>>>>>> www.WebJob33.Com