Svet
23 ogledov

Tako te na Kitajskem prisilijo v splav

Kitajka otrok, bolnišnica EPA
Kitajski par je razkril, kako te oblasti prislijo v splav, če že imaš enega otroka. Na Kitajskem še vedno velja zakon, da ima vsak par lahko največ enega potomca.

Zhou Guoqiang in njegova žena Liu Xinwen sta o grenki izkušnji spregovorila za Sky News, za katerega sta povedala, da so ju uradniki komisije za načrtovanje družine psihično prislili v splav le tri mesece pred porodom. Več kot 20 uradnikov je pred enim tednom nenapovedanih prišlo na njun dom ob 4. uri zjutraj, podrli so vhodna vrata in Guoqianga držali ob tla, medtem ko so ostali moški Liu prisilno odpeljali v bolnišnico.

Tam so ji zdravniki vbrizgali sredstvo, ki sproži splav, dan kasneje pa je otrok umrl v njeni maternici. Kot je izvedela, je pod srcem nosila dečka, katerega je čez en dan rodila mrtvega. Njenemu možu medtem niso povedali, kam so odpeljali njegovo ženo. Našel jo je po petih urah iskanja, vendar prepozno, sredstvo za sprožitev splava so ji že vbrizgali.

Kršijo zakon

Čez šest dni sta se Zhou in Liu odločila, da svojo kruto zgodbo povesta svetu. "Pogrešam ga. Sploh ga nisem videla. Še dobro, saj bi bila še bolj iz sebe," je novinarju Sky Newsa povedala Liu in dodala: "Oprosti, otročiček. Ni nam bilo namenjeno. Počivaj v miru v nebesih, molili bomo zate. Upamo, da bo tvoje naslednje življenje boljše."

S politiko enega otroka hočejo na Kitajskem imeti število prebivalcev pod nadzorom. Vendar pa bi morala pare, ki zakona ne upoštevajo, čakati denarna kazen in ne prisilen splav. A v nekaterih provincah uradniki kršijo zakon in pod prisilo končujejo nosečnosti. "To niso ljudje, nobenega občutka za sočloveka nimajo," je o teh uradnikih povedala prizadeta mama. "Takšna pač je Kitajska."

Komentarjev 3
  • ghz891 15:32 06.oktober 2013.

    Upam da se Kitajska čimprej premakne v sistem, kjer bodo vsaj zakone in pravo ki jih imajo upoštevali, ne da pa imajo neke province kjer lahko "lokalni šerifi" delajo kar jim paše.

  • BenX 09:52 06.oktober 2013.

    to ni noben komunizem ampak budale z imenom in priimkom! mimogrede, v vseh političnih sistemih jim maš kolikor hočeš.

  • janez 00:57 06.oktober 2013.

    Komunizem ...