Svet
31224 ogledov

Tako v času koronakrize uničujejo plaže jadranskega morja

Hrvaška plaža Profimedia
V senci epidemije na jadranski obali že mesece nezakonito polnijo in širijo plaže. Okoliški prebivalci so ogorčeni, saj se umetni deli obal povečujejo na škodo naravnih.

Makarska, Podgora, Jadranovo, Crikvenica in zaliv Vruja v bližini Omiša so le nekatera mesta, kjer poteka opustošenje, poročajo hrvaški mediji. Pod pretvezo vzdrževanja plaž se polnijo deli, ki niso bili predhodno izpolnjeni, zato da bi povečali površine, namenjene za plaže. To se dogaja tudi brez potrebnih dovoljenj. Poleg tega je dobršen del plaž napolnjen z neprimernimi in odpadnimi gradbenimi materiali, zemljo in blatom. To pa ima tudi ekološke posledice, saj morje blato razprši, kar posledično zaduši naravno morsko floro in favno.

Morski biolog Petar Kružić s Naravoslovno-matematične fakultete v Zagrebu opozarja, da primeri nepravilnih nasipov kažejo, da je škoda pogosto dolgotrajna, zlasti pri zavarovanih vrstah, kot so na primer zaščitena morska trava ali korale. ''Imamo primere, ko so posledice uporabe neustreznega materiala iz leta 1998 še vedno vidne. Morski cvet je izginil v večjem delu morskega dna okoli tiste plaže," dodaja Kružić.

Škoda tudi gostincem

Območja, ki se zapolnjujejo, so bila večinoma ugodna območja za rast in razvoj nedoraslih rib. Njihovo uničenje bo vplivalo tudi na populacijo rib. Predvidevajo, da se bo tudi zato gostinstvo vse bolj zanašalo na gojene in uvožene ribe in morske sadeže. ''Posledice so že vidne v naši ponudbi. Vprašanje je, kako bodo takšne spremembe vplivale na prihodnost našega malega obalnega ribolova,'' je pojasnil Pero Ugarković, vodja portala Podvodni.hr.

Uporabljajo tudi zemljo in blato

Težava je tudi v tem, da nekatera hrvaška mesta in občine poskušajo prihraniti denar, zato uporabljajo materiale, kot je zemlja, ki se je nekdo želi znebiti, in jo celo oddajo brezplačno.

Portal Index.hr poroča, da je mesto Crikvenica glavno plažo v Crikvenici lani dopolnilo z materialom, ki vsebuje veliko zemlje in blata. Ta dopolnilni material je nastal kot presežek med poglabljanjem struge bližnjega potoka. Čeprav je bilo po prijavi na inšpektorat prepovedano nadaljnje dopolnjevanje plaž z materialom, ki vsebuje zemljo in blato, portal Index.hr poroča, da so prejeli dokument, iz katerega je razvidno, da so se lokalne oblasti poravnale z državnim pravobranilstvom, tako da so jim zemljo prodali po nizki ceni.

Uničene alge | Avtor: Index.hr Index.hr

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Dusan21 21:47 12.april 2021.

    Hrvati dol Hrvati, so, bodo, so si, so oduzeli, dali, blokirali, odpečatili, odlomili plombo,,,,,Piranski zaljiv, kaj pa, pa za koga širijo plaže, širijo pločnike, šiptarji na veliko širijo lokale, za koga že. Pa kaj, pa kaj rinemo nosove v njihove ...prikaži veče luknje nategunske, ej, ej slovencelni, po Europi odmeva glas, mivke ne damo, miv...?

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:15 12.april 2021.

    Evo Hrvati spet to tako malo po svoje. Vse za turizem!

  • jakec1575 13:13 12.april 2021.

    Vidim da tudi v sosednji drzavi na obcinskih vodilnih mestih sedi vedno vec needuciranh seljačin. Tsko kot pri nas. Turbofolk politika. Le nismo uspeli pobegniti od milosevicevih seljacin.