Svet
2551 ogledov

Tako von der Leynova odgovarja Putinu

Ursula von der Leyen Profimedia
Izpostavila tri ukrepe, ki bodo po njenih besedah pozitivno vplivali na cene plina v Evropi - to so skupne nabave plina na ravni EU, varčevanje in medsebojna pomoč in solidarnost.

Najboljši odgovor na izsiljevanje ruskega predsednika Vladimirja Putina s plinom sta evropska enotnost in solidarnost in v tem duhu je Evropska komisija v torek predstavila močan zakonodajni okvir za naslovitev energetske krize, je danes v Evropskem parlamentu poudarila predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Evropskim poslancem je pred vrhom EU predstavila zadnje predloge komisije in izpostavila tri ukrepe, ki bodo po njenih besedah pozitivno vplivali na cene plina v Evropi - to so skupne nabave plina na ravni EU, varčevanje in medsebojna pomoč in solidarnost.

Plin bi morali nabavljati skupaj

Namesto da Evropejci med seboj tekmujemo, bi morali plin skupno nabavljati na ravni EU, je dejala Von der Leynova. Združevanje povpraševanja bo obvezno za vsaj 15 odstotkov količin, potrebnih za polnjenje skladišč plina, vključena podjetja pa bodo lahko ustanovila plinski konzorcij za nakup plina.

Pri tem je poudarila tudi pomen solidarnosti pri oskrbi s plinom. Države članice so v skladu z zakonodajo EU že pet let zavezane k sklenitvi solidarnostnih sporazumov, vendar je bilo do danes sklenjenih le 6 od 40 možnih, kar po njenih besedah preprosto ni dovolj. Komisija zato predlaga uvedbo zavezujočih pravil za solidarnost med članicami. Energetska solidarnost temeljni princip v naših pogodbah, zato ga uresničimo, je pozvala.

Nižanje cen plina in elektrike

Več je treba storiti tudi za odpravo skokovitega naraščanja cen in ruskih tržnih manipulacij, je poudarila. Komisija kot začasni ukrep predlaga vzpostavitev mehanizma za omejitev cen na glavnem evropskem vozlišču za trgovanje z zemeljskim plinom TTF. Mehanizem bi bil v veljavi, dokler ne bo oblikovan dodaten indeks za določanje cen plina v pogodbah. Komisija je v torek kot prvi korak predlagala izhodišča, na tej podlagi bo v drugi fazi pripravili operativni mehanizem, je dejala von der Leynova.

Evropski voditelji bodo v četrtek in petek sprejeli odločen odziv na visoke cene plina in elektrike, pa je evropskim poslancem pred vrhom v imenu predsedujoče Svetu EU dejal češki minister za evropske zadeve Mikulaš Bek. Po njegovih besedah obstaja široko strinjanje glede več ukrepov, namenjenih nižanju cen, a še vedno ostajajo določena razhajanja, kako to doseči.

EU ne bo dovolila, da Rusija še naprej izkorišča energijo kot orožje proti EU, je pri tem poudaril Bek in navedel, da ključna področja ukrepanja vključujejo prizadevanja za zmanjšanje povpraševanja, zagotavljanje oskrbe in nižanje cen energentov.

Von der Leynova je v Evropskem parlamentu poudarila, da je spričo zadnjih ciljno usmerjenih napadov Rusije na civilno infrastrukturo, zlasti na električna omrežja, zdaj trenutek, ko mora Evropa ohraniti smer. EU bo podpirala Ukrajino tako dolgo, kot bo treba, hkrati pa bomo zaščitili Evropejce pred drugo, energetsko vojno, ki jo vodi Putin, je poudarila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 39
  • kapibara 08:52 20.oktober 2022.

    EU Bruselski Bedaki, bodo za celotno EU kupovali plin drugod.. Ti "drugod" ga bodo kupovali pa od Rusov- CENEJE, nam prodajali pa držaje- Bedaki Bruselski !

  • jozicamurn 19:21 19.oktober 2022.

    Ona lahko samo ovce žejne preko vode pelje, nekaterih ne more. Drugi smo pametnejši in vemo kaj pomeni EU totalitarizem in kaj pomeni referendum, katerega ni bilo. Drugi razumemo, da smo vodeni s strani večjih nato teroristov članic, kot so ...prikaži več ZDA in VB. EU kolonija. Govori le v lastnem imenu in ne v mojem, jaz se z njo ne strinjam in verjamem, da večina tudi ne, torej v katerem imenu daje sankcije in podpira ukro-naciste z orožjem? Korupcija lgbt narkomanskega Bruslja.

  • janči 18:46 19.oktober 2022.

    Ona naj le odgovarja v tem tonu, nje sigurno ne bo zeblo, pa brez zaslužka tudi ne bo ostala, ameriška kuzla.