Svet
2099 ogledov

Tako zvito je članica Pussy Riot pobegnila od Putina

Maria Aljohina. Profimedia
Vidna članica aktivističnega kolektiva je premeteno pobegnila pred nadaljnjo represijo ruskih oblasti.

Po več kot desetletju aktivizma se je 33-letna Marija Aljohina odločila zapustiti Rusijo. Kljub dolgoletnemu aktivizmu je vsaj začasno zapustila državo, v kateri se predsednik Vladimir Putin na vse moči trudi utišati svoje kritike, še posebej v luči vojne v Ukrajini.

Ruske oblasti so napovedale, da bodo Aljohinin hišni pripor zaradi njenih aktivnosti v podporo ruskemu voditelju opozicije Alekseju Navalnemu spremenili v 21 dni zaporne kazni. Kmalu po tej novici se je preoblekla v dostavljalko hrane, s čimer se je izognila moskovski policiji, ki je nadzorovala prijateljičino stanovanje, kjer je Aljohina nazadnje bivala. Svoj mobilni telefon je pustila v stanovanju in se tako izognila sledenju.

S prijateljsko pomočjo je prišla do meje z Belorusijo. Po enem tednu je prepotovala do Litve, kjer je v Vilni dala svoj prvi intervju, v katerem je opisala svojo dotedanjo pot pobega. "Bila sem vesela, da mi je uspelo, ker je bil to nepredvidljiva in velika košarica ruskim oblastem. Še vedno ne razumem popolnoma, kaj sem naredila," je za New York Times priznala aktivistka.

"Mislim, da Rusija nima več pravice do obstoja," je dejala v zvezi z rusko agresijo v Ukrajini. ''Že prej so se pojavljala vprašanja, kako je združena, na katerih vrednotah je združena in kam gre. Ampak zdaj mislim, da to ni več vprašanje,'' je dodala Aljohina.

Članice Pussy Riot bodo jutri v Berlinu pričele s svojo turnejo, v okviru katere bodo zbirale finančna sredstva za Ukrajino. 26. maja se bodo ustavile tudi v Ljubljani.

scena 21.08.13. pussy riot, a punk prayer, foto: promo | Avtor: Promo Promo
Njena pot se je večkrat križala z oblastmi

Aljohina je prvič pritegnila pozornost ruskih oblasti in mednarodne skupnosti s sodelovanjem v umetniško-aktivistični skupini Pussy Riot, ki je marca 2012 uprizorila protest proti predsedniku Vladimirju V. Putinu v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika. Tri članice kolektiva, med njimi tudi Aljohinovo, so aretirali zaradi huliganstva, pripadniki pravoslavne cerkve pa so zahtevali strogo kazen, saj so njihovo uprizoritev razumeli kot zločin iz sovraštva in bogokletnost. Večina Rusov je podpirala sojenje, dokler si niso članice skupine pridobile naklonjenost javnosti zaradi pritožb o slabem ravnanju v priporu in možnosti 7-letne zaporne kazni.

Aljohina je bila iz zapora izpuščena decembra 2013 na podlagi zakona o amnestiji, ki je osvobodil še približno 20.000 ruskih zapornikov. Do letos je bila še večkrat aretirana, med drugim med lanskoletnimi protesti v podporo Alekseju Navalnemu, za udeležbo katerih naj bi spodbujala na socialnih omrežjih med epidemičnimi ukrepi. Obsojena je bila na hišni pripor, grozili sta ji tudi dve leti zapora. V zaporu pa je preživela dvakrat po petnajst dni. Letos je bila aretirana še dvakrat, enkrat na domu in enkrat med vožnjo v taksiju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • kapibara 17:19 13.maj 2022.

    Ona je bila zvita edinole na krcu... ko ji je ( če ji je ) prihajalo.. ne pa na begu pred Velikim Putinom - scala je od strahu, kljub temu, da je bila dehirdirana