Svet
16 ogledov

Taksisti povzročajo kaos v Parizu

Protest taksistov v Parizu EPA
V francoskem glavnem mestu kot še v nekaterih drugih večjih mestih poteka prava vstaja taksistov. Ti v svojem uporu proti aplikaciji UberPOP zapirajo poti do letališč in železniških postaj. Policija na ulicah.

Vlada na nacionalni televiziji poziva ljudi, da do svojih ciljev izberejo alternativne poti; v protestu sodeluje okrog 2.800 taksistov. “V Parizu taksisti blokirajo obvoznico, poti do letališča Charles de Gaulle in nekaj železniških postaj. V enem izmed mestnih predelov je prišlo do spopada s policijo, taksisti zažigajo gume in prevračajo avtomobile,” poročajo pariški mediji. Televizije prikazujejo posnetke družin, ki s kovčki v rokah hodijo ob obvoznici.

Taksisti trdijo, da aplikacija UberPOP ogroža njihova delovna mesta, s tem ko prek nje trg preplavljajo nizkocenovni prevozniki. Uporabniki lahko z aplikacijo namreč pri neprofesionalnih voznikih enostavno rezervirajo prevoz, ki je precej ugodnejši od tarif taksistov. Aplikacija je od letošnjega januarja sicer prepovedana, a je prepoved v praksi težko udejanjati, zato storitev deluje naprej.

Protest taksistov v Parizu | Avtor: EPA EPA

Konkurenco pričakali nepripravljeni

Francoski taksisti po drugi strani plačujejo visoke zneske za delovna dovoljenjain poudarjajo, da Uber predstavlja nepošteno konkurenco. Kritiki taksistom odgovarjajo, da so imeli zahvaljujoč močnim sindikatom desetletja monopol nad cenami prevozov in da so konkurenco pričakali povsem nepripravljeni.

Med 2800 taksisti, ki so sodelovali v protestih, je policija v zvezi z njimi po državi aretirala najmanj 11 oseb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je zoper protestnike uporabila solzivec in prekinila protest na zahodnem avtocestnem kraku. Z mestnega avtocestnega obroča je prav tako odstranila goreče pnevmatike. Notranji minister Bernard Cazenueve je vse udeležence protestov pozval, naj se ne vključujejo v nasilje. Dejal je, da je tožilcem naročil, naj izdajo odredbo o prepovedi aplikacije UberPOP.

Protest taksistov v Parizu | Avtor: EPA EPA

Protest taksistov v Parizu | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 2
  • JohnSmith30699 07:47 26.junij 2015.

    pri nas je dovolj konkurence, če si pa drago plačal te je pa verjetno nategnil. Cene pri nas na kilometer so na meji bankrota. Ceneje ne more biti ali pa gredo sebi v minus, potem pa služijo seveda s tem ...prikaži več da ne izdajajo računov, da nategujejo turiste ipd...

  • Papaja Popi 21:56 25.junij 2015.

    To aplikacijo bi rabili tudi pri nas, ker so nekateri taksisti svinjsko dragi.