Svet
3437 ogledov

Takšna je prisotnost britanskega seva na Švedskem

Švedska Epa
Švedi so zaskrbljeni.

Švedska je zabeležila povečano število okužb z britanskim sevom novega koronavirusa, je danes objavila tamkajšnja Agencija za javno zdravstvo. Od skupno 2200 pozitivnih vzorcev na novi koronavirus, pri katerih so iskali britanski sev, jih je bilo 250 oziroma 11 odstotkov pozitivnih. 

Od petka do danes so sicer Švedi zabeležili 9649 novih primerov okužb, so še sporočili z omenjene agencije. Prejšnji teden je bila ta številka nekoliko nižja, pred tednom dni so zabeležili 9123 novih primerov. 

V zadnjih dneh je število smrtnih primerov od začetka epidemije v tej državi naraslo na 11.815. 

Odločitve glede cepiva 

Švedske zdravstvene oblasti so danes prav tako priporočile, da bi s cepivom proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja AstraZeneca in oxfordske univerze najprej cepili mlajše od 65 let. Kot razlog za tako priporočilo so tako švedske oblasti navedle pomanjkanje dokazov o učinkovitosti tega cepiva pri starejših.

Švedski Nacionalni urad za javno zdravje (FHM) je priporočil, da se cepivo AstraZenece, ki je dovoljenje za pogojno uporabo v EU dobilo v petek, "najprej" ponudi ljudem, starim od 18 do 65 let. Cepivi proti covidu-19 podjetij Pfizer/BioNTecha in Moderne pa bi morali ponuditi predvsem starejšim od 65 let.

Švedska, ki ima 10,3 milijona prebivalcev, je začela s cepljenjem 27. decembra, doslej pa je prvi odmerek cepiva prejelo 256.978 ljudi. 

Podobno priporočilo kot na Švedskem so danes izdali tudi v Franciji, v zadnjih dneh pa še v nekaterih drugih članicah EU, in sicer v Nemčiji, Avstriji in Italiji, kjer so pristojne zdravstvene oblasti prav tako svetovale, naj pri cepljenju starejših dajo prednost drugim v EU že odobrenim cepivom.

covid-19 koronavirus Covid-19 Zdravje Novo glede tako imenovanega slovenskega seva testiranje covid-19 koronavirus hitri testi Še to Zdravje Britanski sev mutiral. Kaj to pomeni ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • frenkprenk 09:33 03.februar 2021.

    Po covid sledilniku ima Švedska še vedno boljše rezultate kot Slovenija. Po vseh kriterijih. Zakaj to nihče ne objavi?