Svet
107 ogledov

Takšna se je Melania pojavila pred papežem

Avdienca pri papežu
1/16
EPA
Papež Frančišek je sprejel ameriškega predsednika Donalda Trumpa na zasebni avdienci. Pospremili sta ga tudi prva dama Melania Trump in njegova hči Ivanka Trump, ki sta bili oblečeni v črno, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ameriški predsednik in papež sta se sprva rokovala, kasneje pa naj bi se pogovarjala predvsem o okoljskih spremembah, begunski krizi in migracijah - temah, pri katerih stojita na nasprotnih straneh.

Avdienca v zasebni knjižnici apostolske palače je trajala približno pol ure. Po njej so papežu predstavili še ostale člane ameriške delegacije in si predali darila. Prva dama je ob tem prosila papeža, naj blagoslovi njen rožni venec.

Avdienca pri papežu | Avtor: EPA EPA

Frančišek je Trumpu podaril kopijo papeških dokumentov Veselje evangelija, Radost ljubezni in encikliko Laudato si, ki govori o okoljskih spremembah, kopijo svoje poslanice ob svetovnem dnevu miru in medaljon s podobo oljčne veje, ki ponazarja mir. Običajno je, da papež podari svoja besedila, manj pa da podari tudi poslanico ob dnevu miru.

Poostreni varnostni ukrepi

Po pogovoru se je Trump z delegacijo udeležil zasebnega vodstva po Sikstinski kapeli in baziliki Svetega Petra.

Po celem Rimu zaradi predsedniškega obiska velja poostrena varnost. Na trgu Svetega Petra so se zbrali številni turisti, ki so čakali na vstop na papeževo sredino splošno avdienco.

Avdienca pri papežu | Avtor: EPA EPA

Papež je politično sicer na povsem nasprotni strani od Trumpa in znana je njegova lanska izjava, da vsakdo, ki govori o gradnji zidov namesto mostov, ni kristjan. Trump, ki še vedno ni začel graditi zidu na meji z Mehiko, je izjavo označil za sramotno. Papež je sicer dejal, da nikogar ne bo sodil vnaprej, dokler se z njim ne pogovori.

Melania bo obiskala otroško bolnišnico

Trump se bo v Rimu srečal še z italijanskim državnim vrhom, soproga Melania pa bo obiskala otroško bolnišnico. Hči Ivanka ima danes na programu srečanje s predstavniki verske skupnosti Sant Egidio, s katerimi bo govorila o migrantih. Trumpovi bodo kasneje odleteli v Bruselj, kjer so popoldne napovedani številni protesti proti ameriškemu predsedniku.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 21:38 24.maj 2017.

    Eno je obisk pri verskem voditelju (papez), drug pa drzavniski obisk pri Arabcih. Povrhu tega je Melanija katolicanka in se ravna v skladu s svojimi obicaji, nima pa nobene obveznosti, da se ravna po tujih obicajih.

  • sprehajalec 13:11 24.maj 2017.

    Mislim, da se bo zapisala v zgodovino kot rojena Slovenka z največ obiski pri prominentnih osebah. Pa če se eni tukaj v tla mečejo od togote.

  • mph 12:15 24.maj 2017.

    Ja, rabila dati. Pogooglaj si malo.