Svet
808 ogledov

Takšni so odzivi Špancev na nove ukrepe zoper draginjo

Klima, klimatska naprava Profimedia
Ukrepi v obliki priporočil veljajo tudi za gospodinjstva. Del Špancev je z njimi nezadovoljen.

V stavbah javnega sektorja, trgovskih centrih, kinodvoranah, postajah, hotelih in letališčih v Španiji poleti ne bodo smeli spustiti temperature klimatskih naprav pod 27 stopinj Celzija, pozimi pa temperatura ne bo smela presegati 19 stopinj Celzija. Ukrepi vključujejo tudi pravila za trgovine in podjetja, ki bodo morali zapirati svoja vrata z uporabo avtomatskega sistema od 1. oktobra in s tem preprečiti uhajanje toplega ali hladnega zraka.

Ministrica za ekološki prehod Teresa Ribera je ob sprejetju ukrepov dejala, da jih je treba uvesti po enotedenskem prehodnem obdobju po objavi v uradnem listu, veljali pa bodo do 1. novembra prihodnjega leta. Ribera je napovedala, da gre za začetni paket, ki je nujen v kritični situaciji in za izpolnitev evropskega načrta za izredne razmere. ''Čas je za solidarnost,'' je ocenila ministrica.

Obenem bo potrebno po 22. uri ugasniti razsvetljavo v praznih pisarnah, izložbah in na spomenikih, v nekaterih stavbah pa bodo začeli preverjati energetsko učinkovitost. Ribera je zasebni sektor pozvala k povečanju deleža dela od doma. Sprejete odločitve v obliki priporočil veljajo tudi za gospodinjstva.

Kino Svet To so novi ukrepi, ki v Španiji veljajo v javnih prostorih

Obstajajo dvomi o praktičnosti ukrepa

"Trenutno, morda zaradi vročinskega vala, ki ga doživljamo, bi rekla, da bo pri 27 stopinjah Celzija zelo vroče. Morda bi lahko delali pri 25 stopinjah Celzija, ne pa pri 27," je za Euronews povedala Andrea Castillo, zaposlena na Univerzi v Castellónu.

Državna uslužbenka v Valencii Laura Berge dvomi o praktičnosti ukrepa. ''Na splošno lahko delate pri 27 stopinjah Celzija, a da bi dosegli to temperaturo v toplih prostorih, morate klimatsko napravo za nekaj ur postaviti na 22 ali 23 stopinj Celzija, zato me skrbi pravilo, da ne sme preseči 27 stopinj," je ocenila Berge za Euronews.

"V tem primeru bi bilo treba napravo vključiti precej vnaprej, kar bi bilo kontraproduktivno v smislu prihranka energije," se strinja njena kolegica María Isabel Ruiz. "Sem za varčevanje z energijo in to zahteva žrtve, vendar te predlagane temperature niso ustrezne. Treba bi bilo navesti razpon 2 ali 3 stopinj Celzija, da bi se prilagodili zunanjim temperaturam, saj so v vsaki regiji Španije drugačne, " je povedala Ruiz.

"Vidimo, da bodo ukrepi privarčevali energijo in so dobri za podnebne spremembe, vendar nas skrbi, da vpliva na družine, zlasti na najbolj ranljive," je dejala sekretarka za socialno politiko in stanovanja pri španskem sindikatu Unión General de Trabajadores Ana Isabel Gracia.

"Namesto da sprejemamo splošne ukrepe, bi se posamezne institucije morale odločiti, da imajo lahko drugačno temperaturo. Ni enako delati na primer v kraju, kjer je veliko strojev in kjer je temperatura zelo visoka, ali v drugih vrstah okolja. Obstajajo študije, ki kažejo, da je optimalna temperatura 24 stopinj Celzija. Torej bi morda namesto do 27 stopinj Celzija lahko ostali pri petindvajsetih," je dodala sindikalistka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.