Svet
671 ogledov

Takšno ponudbo naj bi Izrael dal Hamasu

Gaza epa
Izrael je predlagal dvomesečno prekinitev ognja v vojni v Gazi v zameno za izpustitev vseh talcev, ki jih od 7. oktobra lani zadržuje palestinsko islamistično gibanje Hamas

Izrael naj bi predlog predstavil Egiptu in Katarju, ki posredujeta v pogovorih med njim in Hamasom, navaja ameriški novičarski portal Axios. Avtor članka na portalu Axios, znani izraelski novinar Barak Ravid, se pri tem sklicuje na neimenovana uradnika izraelske vlade, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po izraelskih podatkih Hamas po terorističnem napadu na jugu Izraela 7. oktobra lani še vedno zadržuje 136 talcev.

Dvomesečna prekinitev ognja bi bila najobsežnejša tovrstna ponudba izraelske vlade doslej. Hamas je konec novembra lani med enotedensko prekinitvijo ognja izpustil 105 talcev. V zameno je Izrael iz svojih zaporov izpustil 240 palestinskih zapornikov.

Odtlej izraelska vlada ni pokazala večje pripravljenosti za popuščanje v zameno za nadaljnje izpustitve talcev.

izraelski vojaki v bližini meje z Gazo | Avtor: Epa Epa

Kritike na račun Netanjahujeve vlade

Vlada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je deležna ostrih kritik, češ da ni storila dovolj za osvoboditev talcev. Konec tedna je v Izraelu protestiralo na tisoče ljudi, ki so vlado pozvali, naj si resneje prizadeva za izpustitev ujetnikov.

Po poročanju portala Axios predlog Izraela ne vključuje končanja izraelskih napadov na območje Gaze, temveč bi se izraelska vojska umaknila le iz večjih središč na območju Gaze. Palestinci, ki so po ukazu izraelske vojske zbežali na jug enklave, bi se lahko vrnili na sever.

Izraelski predlog je pred desetimi dnevi odobril vojni kabinet, še poroča Axios.

Hamas je pred tem vsako novo izpustitev talcev povezal s koncem vojne.

Egiptovski in katarski posredniki si že več tednov poskušajo doseči dogovor med stranema. Na mizi je tristopenjski načrt, ki ureja postopek izpustitve talcev in prekinitev sovražnosti.

Gaza raketni napad | Avtor: Epa Epa

V enem napadu ubitih največ izraelskih vojakov doslej

V Gazi je bilo v obstreljevanju v ponedeljek ubitih najmanj 21 izraelskih vojakov, je danes sporočila izraelska vojska. Gre za največje število ubitih izraelskih vojakov v enem napadu od začetka kopenske ofenzive v enklavi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Večina vojakov je umrla ob eksploziji protitankovske rakete na jugu območja Gaze, ki je zadela tank in stavbo, ki jo je vojska minirala za rušenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izraelski mediji so sicer poročali, da so bili vojaki ubiti, ko sta se zrušili stavbi, potem ko so Palestinci na vojake izstrelili protitankovske izstrelke.

V zadnjem času se najbolj srditi spopadi dogajajo na območju mesta Han Junis na jugu enklave, pri tem pa so bili ubiti tudi številni Palestinci. Izrael sicer domneva, da ima palestinsko islamistično gibanje Hamas na območju več predorov in da tam zadržujejo izraelske talce.

Od začetka kopenske ofenzive v Gazi konec oktobra je po navedbah vojske v spopadih umrlo 209 vojakov, več kot 1200 jih je bilo ranjenih, skupno pa je od začetka vojne 7. oktobra umrlo 545 vojakov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Kmodri_ 20:44 23.januar 2024.

    Židje so postali Judje! S svojimi zločini izdajajo človečnost!

  • Ender3 14:36 23.januar 2024.

    To se sliši bolj ukaz kot, ponudba. Hamas in povsod zasevke in ne bodo se s tem kar sprijaznili.

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 12:25 23.januar 2024.

    Skoraj povsod ni dovoljeno povedat , da to kar se dogaja v Gazi je vojni zločin , ki se mu reče genocid in z enako pravico lahko napišemo , da je Netanjahu enakovreden vojni zločinec , kot so bili Radovan ...prikaži več Karađič , Pol Pot , general Mladič in seveda Hitler pa še kdo iz Ameriške zgodovine. Zato tule lahko samo še dodam zahvalo in spoštovanje "žurnalu24" za neomejevanje svobode govora navadnim državljanom.